hobotnica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/K A STUDIO

Uzmimo, na primer, hobotnice. Ovi glavonošci mekog tela sa osam krakova su neverovatno pametni, iznenađujuće su slični ljudima i postoje više od 500 miliona godina! Evo tri zapanjujuće činjenice o hobotnicama koje bi vas mogle naterati da dvaput razmislite o tome da ih ikada više jedete.

1. HOBOTNICE IMAJU VIŠE MOZGOVA

Hobotnice imaju neverovatnu inteligenciju. Oni mogu da prave alate, rešavaju lavirinte i da se penju iz kontejnera. Ali da li ste znali da svaki pipak ima svoj „mozak“?

Oko dve trećine od 500 miliona neurona hobotnice nalazi se u pipcima. Ovo omogućava svakom pipku da radi nezavisno i da dodiruje i isprobava.

2. Hobotnice su podmukle šaljivdžije

Hobotnice su takođe impresivno pametne. Novozelandska hobotnica po imenu Inki pobegla je iz svog akvarijuma niz odvodnu cev koja je vodila do okeana. Još jedna hobotnica u akvarijumu pristaništa Santa Monike razbila je vodovod u svom rezervoaru, značajno oštetivši ekološki osetljiv pod akvarijuma!

Ali hobotnice nisu poznate samo po svojim sjajnim bekstvima. Oni takođe mogu prepoznati pojedince izvan svoje vrste. Činilo se da Oto, hobotnica u Nemačkoj, namerno šali sa zaposlenima u akvarijumu. Nakon što je saznao da ga prskanje vode po reflektoru gasi svetlo, Oto je počeo da gasi svetla i ostavlja osoblje u mraku, što je izgledalo kao čista zabava.

Još jedna hobotnica na Univerzitetu Otago na Novom Zelandu očigledno nije volela člana osoblja i prskala bi je kad god bi prošla pored njegovog rezervoara.

U divljini, hobotnice koriste svoju pamet da uhvate plen. Hobotnica će se prišunjati škampima, tapkati ih jednim pipkom, a zatim drugim zgrabiti.

3. HOBOTNICE IMAJU KOMPLIKOVANE DRUŠTVENE ŽIVOTE

Nekada se za hobotnice smatralo da su usamljena stvorenja. Međutim, „Octopolis“, prvi poznati grad hobotnica, otkriven je 2009. godine i od tada je redefinisao način na koji naučnici razmišljaju o društvenom ponašanju hobotnica. To nije sve, 2017. je pronađen još jedan grad hobotnice!

Otkriće drugog grada hobotnice 2017. - nazvanog "Octlantis" - dodatno je učvrstilo mišljenje o složenom društvenom ponašanju ovih životinja, prenosi ripleys.com.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading