stenice
Foto: Profimedia/Profimedia

Velika je samo 5 milimetara, a izazvala je paniku u najvećoj zemlji Evropske unije. Već danima svi pričaju o najezdi stenica u Francuskoj. Društvenim mrežama kruže snimci bubica u gradskom prevozu.

Ali izgleda da je bubama dosta Pariza, pa su otputovali u druge zemlje. Obično putuju sa turistima.

Kako ih prepoznati i kako ih se otarasiti

U Francuskoj su se našli u školama, vozovima, bolnicama, bioskopima i aerodromima, a postali su tema u Narodnoj skupštini.

"Milioni naših zaraženih građana pate zbog njih. Zbog njih gube san, izazivaju paranoju i socijalno ih izoluju. Stenice su nacionalni problem javnog zdravlja, ali vi ništa niste uradili", upozorila je Matilda Panot, članica Francuske Narodne skupštine. Ali stenice nisu samo u Parizu. Stigli su i do londonskog metroa. O njima je govorio i gradonačelnik Londona, a veliki broj primećen je i u obližnjem gradu Lutonu.

"Već su ovde"

"Ovo je veoma loše. Ima ih na stotine. Možete da vidite male bube, one su unutra. Ima ih bukvalno više od sto", rekao je istrebljivač Tirel Vilis. Ali, kako to obično biva, za neke su društvene mreže zabavne. 

stenice

Profimedia

 

Uprkos zabavi, oni takođe pružaju neke korisne savete. Na primer, kako ih prepoznati i kako se odbraniti od njih. Slika Pevačica je otkrila o čemu se već neko vreme priča... Smetaju im niske i visoke temperature, pa je dobro oprati čaršave na 90 stepeni ili staviti u zamrzivač.

stenice

Profimedia

 

U težim slučajevima treba pozvati istrebljivače koji više puta čiste stan, u zavisnosti od životnog ciklusa stenica. "Mogu na krevetu. Mogu u dušeku, ispod dušeka, u jastučnici, mogu u ramu za slike, bilo gde pored kreveta. A mogu i u radijatoru", objasnila je Đurđica Sejdić, vlasnica službe za čišćenje. Stenice se mogu naći i u podovima, električnim vodovima, zavesama, parketu, tepisima i u svakoj pukotini u zidu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading