mozgalica
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Fotografsko pamćenje – poznato i kao eidetičko pamćenje – termin je koji se koristi za opisivanje sposobnosti prizivanja vizuelnih podataka iz memorije, a naziva se i fotografskim pamćenjem zbog poređenja sa mozgom koji „snima“ trenutak kojeg kasnije treba da se prisetimo.

Iako su mnogi svetski mislioci, umetnici i naučnici navodno imali sposobnost da dobro zapamte slike koje su videli samo na trenutak, često se tvrdilo da zaista postoji fotografsko pamćenje, a dugo se smatralo da je veoma mali broj ljudi, svega oko jedan odsto svjetske populacije - ima tako izuzetnu sposobnost pamćenja vizuelnih podataka, piše tuzlanski.ba.

Pogledajte sliku ispod deset sekundi, a zatim odgovorite na pitanje koje ćete pročitati ispod slike. Da li ste spremni da čujete pitanje? Ne vraćajte se na sliku već pokušajte da budete iskreni i odgovorite na pitanje ne gledajući ponovo sliku. 

Pitanje je: Koje je boje ćebe na krevetu? Ako se niste setili tog detalja, ne brinite jer očigledno 99 procenata drugih nije ni.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading