Crna rupa
Foto: Alo/Shutterstock

Misterija kako crne rupe mogu da gube energiju u svojim okruženjima opterećuje naučnike skoro 50 godina. Međutim, grupa istraživača je možda pronašla rešenje ove kosmičke zagonetke posmatrajući gigantske mlazove u obliku svetlosne sablje koji izbijaju iz jedne od najstrašnijih i najizučavanijih crnih rupa u univerzumu, piše Live Science.

Generalno se smatra da ništa, čak ni svetlost, ne može da pobegne snažnoj gravitacionoj sili crne rupe – ali to nije sasvim tačno. Od kasnih 70-ih naučnici teoretišu da bi, dok se vrti ekstremno velikom brzinom, crna rupa moga gubiti rotacionu energiju u obliku ogromnih mlazova energije koji izlaze perpendikularno prema horizontu događaja, ili granici iza koje ništa ne može da pobegne sili crne rupe. 

Međutim, uprkos detektovanju tih mlazova energije više puta i čak fotografisanju istih, naučnici su ostali nesigurni kako se tačno energija prenosi između rotirajućih crnih rupa i njihovih superenergetskih izliva.

Vrlo je verovatno da crna rupa napaja mlazove, ali ne možemo to dokazati, kažu istraživači. Ipak, nadaju se da će buduće opservacije putem teleskopa sledeće generacije potvrditi njihove nalaze bez senke sumnje.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading