dečaci
Foto: Printscreen/Foto: printscreen/facebook


U španskom gradu Vigo, učenici škole Colegio Montecastelo završili su prošlu godinu sa novim veštinama – znanjem kako pravilno peglati košulje, šiti i pripremati jednostavna jela. Sa uverenjem da se jednakost uči kroz činjenice, zaposleni u školama već nekoliko godina predano rade na razbijanju stereotipa i nepravednih rodnih uloga nametnutih ženama. Njihova posvećenost proizilazi iz uverenja da obrazovanje igra ključnu ulogu u oblikovanju umova mladih generacija, posebno dečaka, i stvaranju inkluzivnog društva, piše Putni kofer.

Raznovrsni pristup praktičnom znanju

Učenici četvrtog razreda srednje škole Montekastelo uče razne veštine u domaćinstvu kao što su peglanje košulje, šivanje dugmadi, osnovno električno održavanje, samostalno obavljanje jednostavnih zadataka, instaliranje mašine za pranje veša ili mašine za sušenje veša i pripremanje obroka. Ovaj program, pod nazivom „Kućne veštine“, je nedeljna aktivnost koju dobrovoljno predaju nastavnici i roditelji, a s obzirom na svoju obaveznu prirodu, pruža svestran pristup praktičnom znanju.

„Smatrali smo izuzetno korisnim da naučimo naše učenike kako da obavljaju ove zadatke kako bi, kada jednog dana osnuju porodicu, mogli aktivno da učestvuju od samog početka. Želeli smo da im prenesemo svest da je održavanje domaćinstva zajedničko. poduhvat i razbijanje predrasuda o tradicionalnoj podeli rada na „muške” i „ženske” uloge”, rekao je svetskim medijima Gabrijel Bravo, koordinator ovih aktivnosti.

Promovisanje ravnopravnosti i pozitivnih navika među učenicima

Ideja je nastala tokom planiranja novog kursa, kada su profesori razmišljali kako da promovišu pozitivne navike kod učenika koje bi bile u skladu sa novim Zakonom o ravnopravnosti muškaraca i žena. O novim aktivnostima su prvo obavestili roditelje, koji su veoma pozitivno reagovali, nakon čega su obavestili i učenike.

"Kuvanje im se činilo zanimljivim, ali kada je reč o šivenju ili peglanju, neki su se smešili u neverici. Zanimljivo, kada je aktivnost počela, shvatili su da je to aktivnost koju čovek može lako da radi i da nije zahtevna kao su oni možda pomislili . Iako su neki izrazili određeno nezadovoljstvo, svi su prihvatili ove aktivnosti sa pozitivnim stavom. Neki su čak prvi put u životu držali peglu u rukama“, kažu u školi.

Španija i njen put ka rodnoj ravnopravnosti


Španija je poslednjih godina ostvarila značajan napredak u obezbeđivanju jednakih mogućnosti za muškarce i žene, što ju je pozicioniralo na sam vrh liste zemalja sa visokim nivoom rodne ravnopravnosti. Zasluge za ovo pripadaju uspešno sprovedenim politikama i merama koje imaju za cilj zaštitu žena od nasilja, seksualne eksploatacije i nasilja u porodici.

Još jedan značajan iskorak dogodio se 2018. godine kada je španska vlada proglašena za vladu koja je najviše žena na svetu, sa impresivnih 65% žena u svom sastavu. Pored toga, donošenje progresivnog zakona o povećanju porodiljskog odsustva očevima dodatno je doprinelo stvaranju povoljnijeg okvira za rodnu ravnopravnost u društvu. Tako je Španija svrstana među zemlje koje aktivno promovišu rodnu ravnopravnost kroz specifične zakonodavne mere i podsticaje, piše Putni kofer.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading