kiša meteora
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Svakog decembra vraća nam se spektakularna kiša meteora Geminid - jedan od najupečatljivijih prirodnih vatrometa cele godine. Ova godina obećava da će biti posebna jer će se vrh Geminida suočiti sa mladim mesecom. Rezultat?

Noćno nebo će biti očaravajuće tamno od trenutka kada Geminidi postanu vidljivi, negde sredinom do kasno uveče, do pojave zore. I što je nebo tamnije, to će predstava biti bolja.

 

Svaki komadić prašine koji uđe u Zemljinu atmosferu stvara meteor koji svijetli na visini od oko 80 kilometara. Što je zrno veće ili brže, to svijetli jače.

Dok Zemlja putuje oko Sunca, neprestano prolazi kroz tragove prašine i krhotina koje su ostavili asteroidi i komete. Kada naiđe na te meteorske tokove, povećava se količina prašine koja ulazi u atmosferu, stvarajući kišu meteora, piše Science Alert.

Svake godine u decembru, Zemlja prolazi kroz trag krhotina koji je ostavio asteroid po imenu (3200) Phaethon. Putuje po izduženoj orbiti koja ga dovodi mnogo bliže Suncu nego Merkur, a zatim ga odvodi dalje od Marsa.

Zbog toga se smenjuje između ekstremne toplote i hladnoće - njena površina se raspada, izbacujući prašinu u svemir. Prašina koja je ostala za sobom širila se duž Faetonove orbite.

Svaki put kada Zemlja stigne do određenog dela svoje orbite, ona prolazi kroz ovaj tok krhotina, stvarajući meteorski kišu Geminid. Zemlji je potrebno nekoliko nedelja da prođe kroz sve tragove koje je ostavio Faeton. Tokom većeg dela ovog perioda, Geminidi su manji događaj.

Ipak, tokom dve do tri noći oko sredine decembra prolazimo kroz najgušći deo toka. Sa severne hemisfere, Geminidi mogu proizvesti više od 100 meteora na sat pod najpovoljnijim uslovima. Iako će pogled iz susjedne Hrvatske biti manje spektakularan, pažljiv posmatrač i dalje može uočiti više od 50 meteora na sat tokom vrhunca - što ga čini jednim od najuzbudljivijih prirodnih događaja u godini.

Najbolje vreme za posmatranje Meteora možete videti samo kada je deo Zemlje na kome stojite okrenut prema toku. To znači da nećete videti Geminid meteore sve dok se sazvežđe Blizanci ne pojavi sa vaše lokacije. Što ste severnije, to će se radijus ranije povećati uveče. To je tačka na nebu odakle izgleda da dolaze meteori.

Što je veći radijant na nebu, to ćete biti dublje u toku i više meteora ćete videti. Najbolji pogled će biti kada je zračenje najveće, što se dešava kada je na severu. Tabela ispod prikazuje vreme porasta zračenja 14. decembra uveče i vreme kulminacije za sve veće gradove rano 15. decembra.

„Vrh“ označava procenjeni broj meteora koje možete videti u satu kada je radijant najveći, pod pretpostavkom idealnih uslova kao što su savršena vidljivost i tamno, vedro nebo. Međutim, faktori kao što su svetlosno zagađenje, loša vidljivost i oblaci mogu uticati na stvarni broj.

Čak i tako, još uvek postoji šansa da se neki Geminidi vide kad god je radijant iznad horizonta, pristojnom brzinom samo sat vremena nakon njegovog porasta. Naša iskustva sugerišu da je najbolji način za posmatranje meteora pronaći i suočiti se sa radijantom, a zatim se fokusirati na tačku oko 45 stepeni levo ili desno od radijanta.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading