JELOVNIK NA DAN VENČANJA, 13. SEPTEMBRA 1905. GODINE POSTAO HIT Šta je braon šebrl, i otkud pomfrit i kečiga u majonezu
Kako kaže natpis gospodin i gospođa Nikola i Leposava Krstić su ponudili svojim svatovima širok spektar namirnica.
Od predjela imali su ajvar, sardine, šunku, puter. Od supa je tu bila ragu i braon šebrl. Riba je bila kečiga u majonezu i tartar sosu. Zatim imali smo i file sa pomfrtiom i karfiolom.
Pečenje je bilo ćureče, praseće i pileće, salata je bila mešovita, a pite sa jabukama, kao i voće i kava.
Prvo što upada u oči je braon šebrl, i mnogi su se upitali šta je to. U komentarima na društvenim mrežama smo dobili odgovor.
„To su vam kao dva trougla od testa ispečenog kao biskvit koji se stavlja kao prilog za supu. Ne pitajte kako znam jer radim u austrijskoj kuhinji. Sva ta jela kod nas potiču iz Austro-ugarskog perioda, baš sam im skoro pričala o tome.“
Mnoge je zbunilo i to da se pomfrit nalazio na meniju početkom prošlog veka, sa imenom koji i danas koristimo, kao i da se kečiga služila sa majonezom.
Ipak, svi su saglasni da ne bi imali ništa protiv da ih na nekom venčanju sačekaju sa ovakvim jelovnikom.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)