Karneval u Riju
Foto: Alo/Foto: Twitter/printscreen

Posle dve godine pauze zbog pandemije korona virusa i prošlogodišnjeg vraćanja na velika vrata, karneval u Rio de Žaneiru se vratio i ove godine, i to u velikom stilu!

Na hiljade izvođača u svetlucavim kostimima u petak 9. februara zaplesalo je duž ulica u Rio de Žaneiru praveći veselu atmosferu sa ritmovima sambe. Karneval traje do subote 17. februara, a ako je verovati ranijim događajima, fotografijama i snimcima, i ove godine možemo očekivati mnogo toga od čuvene karnevalske parade.

Sa gromoglasnim bubnjevima i velikim brojem izvođača u fantastičnim kostimima, 12 škola sambe se takmiči za priželjkivanu titulu karnevalskih šampiona u specifičnom i više nego poznatom ženskom plesu.

Do sada, podaci govore da je 70.000 gledalaca navijalo sa prepunih tribina stadiona Sambadrome, oficijelnog paradnog mesta, a očekuje se da će još milioni gledati uživo na TV-u.

Karneval takođe ima više od celonoćnih zabava. Škole sambe su ukorenjene u siromašnim favelama u Riju, a svaka parada priča priču - često se bavi politikom, društvenim pitanjima i istorijom.

Svaka ima 60 do 70 minuta da zaseni svoj put niz 700 metara avenije "Sambadrome Markues de Sapucai" i impresionira porotu. A sudija je tu da istražuju i najsitnije detalje.

Iako je ove godine politika možda najmanje umešana u sama dešavanja, dokaz da nije u potpunosti iščezla govori i to da su pojedini karnevalski igrači izašli na najveću binu u nedelju uveče sa licima obojenim crvenom bojom na tradicionalan način starosedelaca. Dok su na svojim kostimima i bubnjevima imali ispisano "Rudari napolje"- poziv da se zaustavi ilegalno rudarenje u starosedelačkim delovima zemlje.

Bilo kako bilo, upleteno je u samom karnevalu puno toga, ali ono što mu se ne može osporiti jeste da predstavlja jedan, ako ne i najveći karneval i šou na svetu sa definitivno najboljim plesom i najbogatijim kostimima - što se da videti na sledećim slikama.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading