prevara
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Njegovo pravo ime je bilo Mark Kenedi, a u stvarnosti je bio policajac koji je obavljao tajnu misiju špijuniranja ekoloških aktivista još od 2003. godine. Tokom tih godina, Mark je prikupljao njihove tajne informacije i prenosio ih svojim nadređenima u policiji i MI5, piše telegraf.rs 

Paralelno sa svojim špijunskim zadatkom, Mark je vodio složen privatni život.

Bio je intiman sa čak deset žena tokom tog perioda, a sa jednom od njih čak šest godina, pre nego što je slučajno otkrila njegov pravi identitet kada je pronašla njegov pasoš.

pasoš

Shutterstock

 

 

Kada je konačno razotkriven u oktobru 2010. godine, sedam godina nakon što je počeo svoju tajnu misiju, ovaj slučaj je šokirao mnoge.

Ostavio je otvoreno pitanje zašto bi policajac bio plaćen da istražuje aktiviste za zaštitu životne sredine, mnogi od kojih nisu počinili nikakav kriminal. Još više, postavlja se pitanje zašto mu je bilo dozvoljeno da uspostavi brojne dugoročne veze sa ženama unutar te zajednice, sve s lažnim namerama.

Ovaj skandal izazvao je kontroverzu i duboko promenio percepciju javnosti o tajnim operacijama policije i pitanjima privatnosti.

Prema izveštaju Mirora i novog BBC podkasta „Undercover: The Spicops coming“, Liza, koja je u priči koristila lažno ime, imala je neobičan susret koji joj je promenio život. Tražeći naočare za sunce u odeljku za rukavice, naišla je na pasoš svog partnera.

Na prvi pogled odlučila je da iskoristi priliku da pogleda njegovu sliku, ali se njen osmeh brzo pretvorio u šok kada je na dokumentu primetila drugo ime. Ovo otkriće izazvalo je sumnju u njenu vezu, navodeći je da se zapita da li je njen partner, sa kojim je provela šest godina, zapravo onaj za kog se predstavlja. 

Osećajući se izgubljeno, Liza se prisetila trenutka kada su bili na odmoru na Alpima, gde se osećala kao da gubi osećaj za stvarnost. Tada je počela da traži više informacija i naišla na telefon sa porukama dvoje dece koja njenog partnera zovu „tata”. Ovo otkriće ju je još više šokiralo, jer nije bilo normalno biti toliko dugo u vezi sa nekim a da se ne zna za postojanje dece.

Iako je Mark Kenedi, kako se kasnije ispostavilo, uživao u nizu afera dok je bio policajac na tajnom zadatku, Liza tvrdi da mu je ona bila dugogodišnja partnerka i da su bili jako zaljubljeni. Uprkos njegovim povremenim sumnjama, Markove laži su bile ubedljive i uvek bi uspeo da je ubedi da su neosnovane. Međutim, nakon otkrića u Alpima, odlučila je da dalje istražuje.

UPOZNALA JE ČOVEKA SVOG ŽIVOTA Onda je na njegovom telefonu videla poruke dece koja su ga zvala ,,TATA''

Foto: Shutterstock

 

 

Kada se Mark vratio na posao, Liza je imala vremena da razmisli.

Otišla je do prijatelja koji je uradio genealoško istraživanje i zamolila ga da potraži Marka Stouna, ali nisu našli nikakve informacije. Ali kada su tražili Marka Kenedija, pronašli su izvode iz matične knjige rođenih za oba njegova deteta, gde je pisalo da je njihov otac po zanimanju policajac.

Saznanje da je njen partner zapravo policajac potreslo je Lizu do srži, razbijajući sve što je znala o svom identitetu i njihovoj vezi. Od sada više ništa nije bilo isto.

Nažalost, Liza nije jedina koja je ostala slomljena srca i izdana Markovim lažima. Kejt Vilson je takođe bila u vezi sa njim dve godine, ali je odlučila da se odrekne anonimnosti kada je podnela tužbu 2018. godine. Ona je tvrdila da je policija prekršila njena ljudska prava time što je dozvolila Marku da ima intimne odnose sa njom, prikrivajući njegov pravi identitet.

U januaru 2022. Tribunal za istražna ovlašćenja izrekao je presudu kojom su potvrđene Kejtine tvrdnje. Njegovi postupci su opisani kao "zloupotreba najvišeg reda", a Kejt je bila "grubo ponižena, degradirana i ponižena" lažima koje je Mark propagirao.

Ova presuda ne samo da je osudila Markovo postupanje, već je istovremeno rasvetlila sistemsku grešku i propuste u nadzoru i ponašanju policije u ovakvim situacijama. Kejtina hrabrost da traži pravdu dodatno je istakla važnost suočavanja sa takvim kršenjem poverenja i integriteta.

Tribunal je nedvosmisleno utvrdio da je Mark Kenedi "prodro u srž njenog privatnog života", "izazvao njenu duševnu patnju" i "ometao" njenu "seksualnu autonomiju", pokazujući "duboko nepoštovanje" prema njenom "telesnom integritetu i ljudskom dostojanstvu".

Kao rezultat toga, Kejt Vilson je dobila odštetu od oko 230 hiljada evra, ali više od 13 godina kasnije, ostali njegovi bivši "ljubavnici" i "prijatelji" i dalje se bore za istinu.

Mark Kenedi još uvek nije javno izneo svoju stranu priče u okviru javne istrage koja bi trebalo da se završi 2026. Međutim, 2011. je za Gardijan rekao da samo radi svoj posao.

,,Moja uloga je bila prikupljanje obaveštajnih podataka. Lagao sam jer mi je to bila dužnost. Ja nisam nepoštena osoba. Morao sam da lažem o identitetu Marka Stouna i njegovoj pozadini da bih bio autentičan, objasnio je.''

Žene koje su bile intimne sa Markom Kenedijem jasno ističu da je njegova neetička intimnost bila štetna. Eleanor Ferbraida, koja je takođe imala kratku vezu sa Kenedijem, izjavila je:

,,Već 12 godina se borimo da otkrijemo istinu i da dođemo do pravde. U početku sam osetila stid, a zatim strah. Potrebno je dugo vremena da se takve emocije prevaziđu. To je lična izdaja koja ostavlja veliku senku na vaš život. Ovo ne bi trebalo da se desi u funkcionalnoj demokratiji – vlada šalje špijune da se infiltriraju u živote aktivista.''

Njihove reči jasno pokazuju duboke emotivne i moralne posledice koje je Mark Kenedi ostavio na svoje partnerke. Ovaj slučaj takođe rasvetljava pitanje etike i zakonitosti ovakvih tajnih operacija, posebno kada se koriste protiv građana koji se bore za legitimne ciljeve u demokratskom društvu.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading