bračni par
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Priča o ljubavi između muslimanke Dženite i pravoslavca Slobodana, koja se odvijala u bosanskohercegovačkom gradu Prnjavoru, pred sam izbijanje rata 1990. godine, još jednom potvrđuje da ljubav ne poznaje granice i da može prevazići sve prepreke, piše kurir.rs

Kao mladi par, Dženita iz Tuzle i Slobodan iz Prnjavora u Bosni i Hercegovini, svoju ljubav su krunisali brakom 1990. godine u opštini. Iako je Dženita predložila da se venčaju i u crkvi, bila je spremna čak i da promeni veru iz ljubavi, Slobodan je odlučio da joj to ne dozvoli, ne želeći da je menja na bilo koji način. Možda je baš to bio ključni faktor koji je održao njihov brak srećnim i nakon tri decenije.

Ovu inspirativnu ljubavnu priču prenela je njihova ćerka za Instagram stranicu "Official.bih.srb.hr.cg", opisujući kako je izgledalo njihovo iskustvo nekada i kako izgleda danas.

Godine 1990., moji roditelji, majka Dženita i otac Slobodan, stupili su u brak, gotovo tik pred izbijanje rata. Tadašnja klima bila je takva da mnogi nisu čvrsto vezivali svoju veru ili nacionalnu pripadnost kao što je to danas.

Majka je poreklom iz Tuzle, dok je otac bio iz Prnjavora. Kada su se venčali građanski, majka je predložila da se venčaju i u pravoslavnoj crkvi, nadajući se tradicionalnom nasleđivanju prezimena i vere. Međutim, otac to nije dozvolio. Čak su se i moji deda i baka s očeve strane pitali zašto nije pristao na to, s obzirom na majčinu spremnost.

Otac je uvek imao isti odgovor: da Dženita treba da ostane Dženita, muslimanka, bez obzira na to što nije bila vernica. Nije želeo da ona menja svoj identitet.

,,Njihova ljubav je opstala i do danas. Moja braća i ja ponosni smo na njih, jer se i dalje vole kao prvog dana. Nikada ih nismo čuli da se svađaju na nacionalnoj osnovi.''

Iako su bili izloženi prozivkama tokom rata, oni su to stoički podneli i postali su primer multietničkog braka. Očeve reči očigledno su bile ključne: "Bog te je stvorio kao Dženitu, muslimanku, i ko sam ja da ti zbog mene menjaš svoj identitet?"

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading