najčudnija kuća na svetu
Foto: Printscreen/facebook.com/the Palace of Depresion

Kuća u Nju Džersiju izgrađena od smeća i blata nekada je slavljena kao najčudnija kuća na svetu i svedočanstvo je jednog čoveka o ljudskoj otpornosti, piše ripleys.com

Ubrzo nakon što je izgubio svoje bogatstvo zbog kraha na Volstritu 1929. godine, 70-godišnji Džordž Dejnor krenuo je na 10-dnevni put dug 112 milja do Južnog Džersija.

Tvrdeći da ga vodi anđeo, brkati i ekscentrični bivši rudar zlata sa Aljaske potrošio je 4 dolara na smetlište od četiri hektara, koje se nalazi u močvarnoj zemlji.

Dejnorov bizarni početak

Ubrzo nakon njegove odiseje, Dejnorov anđeo se ponovo pojavio u drugom snu, ohrabrujući ga da izgradi palatu od flaša, kreveta, blata i smeća. Sledeće tri godine Dejnor je neumorno radio na svojoj palati od smeća. Preživeo je van zemlje, jedući žabe, ribu i veverice, a živeo je u staroj karoseriji kamiona dok je gradio svoj dom.

Kada je završio, Dejnor je opisao svoju palatu kao „Najveći komad originalnosti ikada napravljen u istoriji čoveka“. Zgrada je bila njegov čudan način da simbolizuje da Veliku depresiju nije nemoguće prevazići. U stvari, Dejnor je izjavio da je jedina prava depresija „depresija individualne genijalnosti“.

Dejnorova bajkovita struktura imala je tornjeve, zabate i minarete. Čak je imao i ogroman kamin na otvorenom i jedinstvenu „Sobu za nokaut“, gde su posetioci mogli da zaborave svoje nevolje tako što su im kugle za kuglanje bacane na glavu.

Popularna turistička atrakcija

Nakon što je Palata depresije završena, Dejnor je otvorio za javnost. Naplaćivao je 25 centi po obilasku, privlačeći, prema nekim računima, više od 500.000 gostiju. Nazivajući sebe „najfotografisanijim čovekom na svetu“, Dejnorova palata od smeća je bila predstavljena na razglednicama, putokazima, pa čak i u TV emisiji iz 1950-ih „You Asked for It“.

Dejnor je živeo za publicitet. Sa svojom raspuštenom kosom i ljubavlju prema ruževima, mnogi su ga prihvatili kao ekscentričnog umetnika. Drugi su, međutim, samo mislili da je lud.

Kraj jedne čudne ere

Kada je pažnja javnosti počela da jenjava, Dejnor je postao očajan za još publiciteta. Ova sklonost ka pažnji bila je njegova propast. Godine 1956, nakon otmice jednomesečnog deteta iz Njujorka, Dejnor je tvrdio da su otmičari posetili njegovu palatu. FBI je češljao područje dve nedelje pre nego što je shvatio da je priča bila prevara. Optužen da je lagao FBI, Dejnor je bio u zatvoru više od godinu dana.

Tokom njegovog boravka u zatvoru, lokalni stanovnici su vandalizovali i uništili njegovu voljenu Palatu depresije, ostavljajući je u ruševinama. Dejnor je pokušao da spasi strukturu koja se raspada. Međutim, preminuo je bez novca pre nego što je napravljena prava renovacija. Bez novca i bez poznatih rođaka, Dejnor je sahranjen u zabačenom polju, a grad Vajnlend plaća za njegov nadgrobni spomenik.

Poseta Palati depresije 

Skoro 50 godina nakon njegovog propasti, projekat restauracije Palate depresije bio je u toku. Danas se kuća smeća ponovo uzdiže, dočekujući nove i radoznale goste na svoja otvorena vrata.

 

BONUS VIDEO 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading