nebo
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Večeras će noćno nebo biti obasjano spektaklom koji se dešava jednom u životu dok se kometa 'Majka zmajeva' vraća u Sunčev sistem. Kometa 12P/ Pons-Bruks, ili skraćeno Pons-Bruks, široka 21 milju (34 km), čini svoju prvu posetu unutrašnjem Sunčevom sistemu posle više od 70 godina.

A sjajna vest je da vam neće biti potreban čak ni teleskop ili neka posebna oprema da biste videli ovaj zapanjujući ekran. Sve što će vam trebati je mračna noć i malo strpljenja da golim okom uočite kometu veličine Mount Everesta dok u nedelju dostiže svoju najsjajniju tačku. Međutim, dr Robert Masi, zamenik izvršnog direktora Kraljevskog astronomskog društva upozorava: „Ne očekujte da će biti zaslepljujuće svetla – onakva slika koju vidite na fotografijama. Neće biti tako.'


Pons-Bruksova kometa je periodična kometa, što znači da je njena orbita vodi kroz Sunčev sistem na donekle redovnoj osnovi. Potrebno joj je 71,3 godine da napravi kompletan krug oko Sunca, što je čini takozvanom Halejevom kometom koja se pojavljuje u Sunčevom sistemu svakih 20 do 200 godina.

To znači da prilike da vidite đavolju kometu dolaze samo jednom ili možda dvaput u životu. Kako se Pons-Bruks vraća u unutrašnji solarni sistem, sunčeva svetlost će se reflektovati od oblaka gasa i leda komete - čineći da izgleda da svetli svetlije. Kometa će dostići svoj maksimalni sjaj kada dostigne svoju najbližu tačku Suncu, ili svoj apogej, koji će se dogoditi večeras.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading