al kapone
Foto: Alo/Profimedia

Omiljeni pištolj zloglasnog gangstera Al Kaponea koji je poznat pod nadimkom "dušica", našao se na aukciji i očekuje se da će dostići zapanjujuću cenu od do 3 miliona dolara.

Potencijalni kupci mogu dati ponude za oružje na aukciji u Ričmondu u Južnoj Karolini 18. maja sa licitiranjem od 500.000 dolara.

Kapone je poluautomatski pištolj kalibra 45 Colt, za koji članovi njegove porodice kažu da mu je redovno spašavao život, nazvao "dušo". Pištolj, napravljen 1911. godine, bio je jedan od nagradnih stvari gangstera koji mu je pravio društvo tokom njegovog kriminalnog nasleđa kockanja, pljačke i ubistva.

Smatra se da je pištolj kultni kolekcionarski predmet, a sumnja se da ima konačnu cenu između 2 i 3 miliona dolara.

"Lice sa ožiljkom"

Rođen u Bruklinu 1899. godine u porodici italijanskih imigranta, Kapone je dobio nadimak "Lice sa ožiljkom" nakon što je tuča sa muškarcem u baru ostavila tri ožiljka na njegovom licu.

Bio je šef "Čikago Outfita", bande iz 1920-ih koja je sve brutalnijim metodama tukla rivale u krijumčarenju i reketiranju. Ovo je kulminiralo masakrom na Dan zaljubljenih 1929. godine, kada je pogubljeno sedam članova rivalske bande, čime je Kapone dobio titulu "javni neprijatelj broj jedan".

Optužen je 1931. godine po 22 tačke za utaju poreza i osuđen je na 11 godina zatvora.

Kapone je završio u Alkatrazu, gde je umro 25. januara 1947. godine u 48. godini nakon što je dobio demencije izazvanu sifilisom. Nakon njegove smrti, njegov nagradni pištolj je prosleđen njegovoj supruzi Mej, koja ga je predala njihovom sinu Soniju Kaponeu, koji ga je zauzvrat ostavio sopstvenim ćerkama, Dajani i Barbari, nakon njegove smrti 2004. godine.

Dajan i Barbara su 2021. godine stavile pištolj na aukciju, zajedno sa 200 drugih ličnih stvari njihovog dede. "Dušica" je prodato za stotine hiljada dolara više nego što se očekivalo privatnom kolekcionaru.

- Ovaj pištolj je bio njegova vrsta zaštite i mislim da mu je spasio život u nekoliko navrata i zato ga je nazvao svojom dragom - rekla je Dajan za "Si-Bi-Es" i dodala da je nosio pištolj gde god da je otišao.

"Možete dobiti više lepom rečju i pištoljem, nego..."

Kritičari su osudili odluku da se njegove stvari prodaju na aukciji, optužujući porodicu da profitira od njegove mračne kriminalne prošlosti. Ali drugi ukazuju na istorijski značaj artefakata.

Al Kapone je obično nazivan čovekom na kog je najviše pucano u Americi i nadaleko poznat po tome što je skovao frazu "možete dobiti više lepom rečju i pištoljem nego samo lepom rečju".

- Ovaj konkretan Kolt 1911 je više od samo vatrenog oružja. To je relikt epohe obeleženog bezakonjem i ličnostima koje su veće od života. Njegova duboka povezanost sa Al Kaponeom dodaje dodatni sloj privlačnosti, što ga čini obaveznim i adutom za svakog kolekcionara svetske klase - rekao je Kimi Vilijams, specijalista za vatreno oružje u "Ričmond" aukcijskoj kući.

(Dejli mejl)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading