Tito
Foto: Printscreen/youtube.com/British Pathé

Iako je bio dijabetičar, često se govorilo da se nije suzdržavao od slatkog. Neki detalji o njegovim gastronomskim preferencijama i navikama održavaju se kroz vreme, delom i zahvaljujući svedočenjima njegovih bivših kuvara i osoblja.

Ovi detalji pružaju uvid u to kakve je specijalitete voleo i često konzumirao, pokazujući da je uživao u raznovrsnoj kuhinji. Tito je, uprkos zdravstvenim izazovima, održavao bogat apetit i uživao u gastronomskim zadovoljstvima.

Priče o Titovoj ljubavi prema slatkišima su široko poznate, a posebno se ističe njegova navodna ljubav prema kolaču sa orasima, čokoladom i kafom.

Ovaj kolač se smatrao jednim od njegovih omiljenih, a recept je bio dobro čuvana tajna sve do nedavno.

Titov kolač

youtube.com/ Bokina kuhinja

 

Sada je recept dostupan javnosti, što omogućava svima da uživaju u ovoj poslastici koju je voleo i Josip Broz Tito.

Ova priča dodatno oživljava njegovu kulturnu baštinu i gastronomske preference, čineći ga bližim ljudima kroz ukusne tradicije.

Recept za Titov omiljeni kolač sa orasima, čokoladom i kafom zvuči izuzetno primamljivo. Evo kako ga pripremiti:

Sastojci za koru:

4 jajeta
200 g šećera
1 vanilin šećer
100 g mlevenih oraha
5 kašika kuvane kafe
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike ulja

Sastojci za fil:

  • 400 ml mleka
  • 200 g putera
  • 100 g istopljene čokolade
  • 10 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 3 kašike mlevenih oraha
  • 2 žumanceta
  • 1 vanilin šećer

Ukras:

  • malo čokolade
  • malo mlevenih oraha

Priprema:

  • Prvo odvojite belanca od žumanaca. U belanca dodajte 100 g šećera i dobro ih izmiksajte.
  • U drugoj posudi, izmiksajte žumanca sa preostalim šećerom.
  • U smesu sa žumancima dodajte 5 kašika kuvane kafe, 100 g mlevenih oraha, 5 kašika brašna sa praškom za pecivo i 3 kašike ulja. Dobro promešajte, a zatim pažljivo umešajte u sneg od belanaca.
  • Smesu sipajte u posudu za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata.
  • Za fil, u mleko dodajte 5 kašika brašna i 2 žumanceta, pa kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi.
  • Izmiksajte puter, šećer i vanilin šećer, pa im dodajte istopljenu čokoladu. Dobro izmešajte pa pomešajte sa ohlađenim kuvanim filom.
  • Kada je testo za koru pečeno, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi. Zatim ravnomerno rasporedite fil preko ohlađene kore i ostavite da se stegne.
  • Ukrasite narendanom čokoladom i mlevenim orasima, zatim izrežite na kocke i poslužite.

Uživajte u ovom ukusnom kolaču sa bogatom kombinacijom sastojaka!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading