OVAJ KOLAČ JE TITO OBOŽAVAO Ukusan i kremast, pravi se od sastojaka koje svi imamo u kući! (VIDEO)
Iako je bio dijabetičar, često se govorilo da se nije suzdržavao od slatkog. Neki detalji o njegovim gastronomskim preferencijama i navikama održavaju se kroz vreme, delom i zahvaljujući svedočenjima njegovih bivših kuvara i osoblja.
Ovi detalji pružaju uvid u to kakve je specijalitete voleo i često konzumirao, pokazujući da je uživao u raznovrsnoj kuhinji. Tito je, uprkos zdravstvenim izazovima, održavao bogat apetit i uživao u gastronomskim zadovoljstvima.
Priče o Titovoj ljubavi prema slatkišima su široko poznate, a posebno se ističe njegova navodna ljubav prema kolaču sa orasima, čokoladom i kafom.
Ovaj kolač se smatrao jednim od njegovih omiljenih, a recept je bio dobro čuvana tajna sve do nedavno.
Sada je recept dostupan javnosti, što omogućava svima da uživaju u ovoj poslastici koju je voleo i Josip Broz Tito.
Ova priča dodatno oživljava njegovu kulturnu baštinu i gastronomske preference, čineći ga bližim ljudima kroz ukusne tradicije.
Recept za Titov omiljeni kolač sa orasima, čokoladom i kafom zvuči izuzetno primamljivo. Evo kako ga pripremiti:
Sastojci za koru:
4 jajeta
200 g šećera
1 vanilin šećer
100 g mlevenih oraha
5 kašika kuvane kafe
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike ulja
Sastojci za fil:
- 400 ml mleka
- 200 g putera
- 100 g istopljene čokolade
- 10 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 3 kašike mlevenih oraha
- 2 žumanceta
- 1 vanilin šećer
Ukras:
- malo čokolade
- malo mlevenih oraha
Priprema:
- Prvo odvojite belanca od žumanaca. U belanca dodajte 100 g šećera i dobro ih izmiksajte.
- U drugoj posudi, izmiksajte žumanca sa preostalim šećerom.
- U smesu sa žumancima dodajte 5 kašika kuvane kafe, 100 g mlevenih oraha, 5 kašika brašna sa praškom za pecivo i 3 kašike ulja. Dobro promešajte, a zatim pažljivo umešajte u sneg od belanaca.
- Smesu sipajte u posudu za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata.
- Za fil, u mleko dodajte 5 kašika brašna i 2 žumanceta, pa kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi.
- Izmiksajte puter, šećer i vanilin šećer, pa im dodajte istopljenu čokoladu. Dobro izmešajte pa pomešajte sa ohlađenim kuvanim filom.
- Kada je testo za koru pečeno, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi. Zatim ravnomerno rasporedite fil preko ohlađene kore i ostavite da se stegne.
- Ukrasite narendanom čokoladom i mlevenim orasima, zatim izrežite na kocke i poslužite.
Uživajte u ovom ukusnom kolaču sa bogatom kombinacijom sastojaka!
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)