Paulownia tree
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Jedno od najbrže rastućih drveća na svetu je bambus. Ovo izuzetno brzo rastuće drvo, koje pripada porodici trava, ima impresivnu sposobnost da naraste i do nekoliko metara u samo nekoliko dana. Bambus je poznat po svojoj visokoj stopi rasta, koja može doseći i do 91 centimetar dnevno u optimalnim uslovima.

Paulovnija drvo, takođe poznato kao kraljevska paulovnija ili drvo brzog rasta, takođe spada u kategoriju najbrže rastućih drveća na svetu. Paulovnija drvo je poreklom iz Kine, ali se sada uzgaja širom sveta zbog svoje izuzetne brzine rasta i različitih upotreba.

Ovo drvo je poznato po svojoj neverovatnoj brzini rasta, može narasti i do 6 metara za samo godinu dana. Osim što brzo raste, paulovnija drvo ima i visok kvalitet drveta, koje se koristi u različite svrhe. Drvo paulovnije je lagano, čvrsto i izuzetno otporno na truljenje, zbog čega se često koristi u građevinskoj industriji za izradu nameštaja, podova i građevinskih materijala.

Pored svoje upotrebe u građevinarstvu, drvo paulovnije ima i druge korisne karakteristike. Na primer, njegove semenke su jestive i koriste se u tradicionalnoj kineskoj medicini. Takođe, paulovnija drvo ima sposobnost da apsorbuje velike količine ugljen-dioksida iz atmosfere, što ga čini korisnim alatom u borbi protiv klimatskih promena.

Zbog svoje brze rasti, visoke kvaliteta drveta i različitih upotreba, paulovnija drvo je postalo popularan izbor za održive šumarke i obnovljive izvore drveta širom sveta. Ovo drvo predstavlja primer kako prirodni resursi mogu biti iskorišćeni na održiv način kako bi se zadovoljile potrebe ljudi, dok istovremeno štiteći i čuvavajući životnu sredinu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading