frižider
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovo je pokrenulo raspravu o tome da li pravilno čuvamo namirnice u frižideru.

Mimi Morli, viši kuvar u kompaniji HelloFresh, objasnila je da svaka fioka u frižideru ima svoju specifičnu namenu.

Fioke nisu iste, kako mnogi misle, već su namenjene za različite uslove čuvanja voća i povrća.

Prema Mimi, fioka visoke vlažnosti (30-40 stepeni) je idealna za voće i povrće koje je sklono gubitku vlage, kao što su kupus, šargarepe i jagode. Ovi uslovi sprečavaju sušenje namirnica.

frižider

Foto: Shutterstock

 

Nasuprot tome, voće i povrće koje proizvodi visok nivo etilenskog gasa, poput kivija, koštunjavog voća i jabuka, treba čuvati u fioci niske vlažnosti kako bi ostalo sočno i izbeglo nepotrebno bacanje.

Mimi takođe savetuje da se fioke ne smeju puniti više od dve trećine kapaciteta, jer loš protok vazduha može kontaminirati hranu.

Preporučuje se stavljanje vlažnog papirnog ubrusa preko iseckanog povrća pre nego što se čuva u hermetički zatvorenoj posudi.

Kao dodatni savet, za osvežavanje povrća poput celera ili zelene salate, Mimi preporučuje da se stavi u čašu vode i čuva u bočnom delu frižidera na 12 sati kako bi se povrće osvežilo i povratilo hranljive materije.

Ovim pravilima možete produžiti svežinu svojih namirnica i smanjiti bacanje hrane.

(srecna.republika.rs

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading