GOOGLE MAPS NIJE SAMO ZA NAVIGACIJU Otkrijte skrivene opcije koje verovatno niste znali
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Da li koristite Googleov proizvod kao većina njegovih korisnika, za upute kako doći do određenog mesta? Ako jeste, sigurno ste se uverili u njegovu efikasnost, čak i na mestima gde ne biste očekivali dobru pokrivenost.

Takvo snalaženje moguće je i bez internetske veze. Ali time ste samo zagrebali puni potencijal aplikacije - evo nekoliko načina kako bolje iskoristiti Google Maps. Najlepše je što je aplikacija i dalje besplatna.

Jedna od popularnijih opcija je označavanje lokacija koje nas zanimaju, bilo da se radi o barovima, restoranima, prirodnim lepotama, istorijskim znamenitostima... Moguće je praviti odvojene liste za sve što želimo raditi i videti na putovanju. Dovoljno je na određenoj lokaciji kliknuti "spremi" i time dodati zastavicu na kartu. Takve liste želja mogu se deliti sa saputnicima, pa svako može dodati ono što ga zanima, čime se šire saznanja o mogućim doživljajima. Takođe, ako te liste podelite sa nekim ko je već bio na odredištu, lako možete dobiti preporuke, povrh uobičajenih recenzija koje se mogu naći na Google Maps.

Osnovna svrha Google Maps, upute za kretanje (peške ili vozilom) po nekom nepoznatom gradu (ili po nepoznatim delovima sopstvenog grada), svima je poznata. Ali to obično zahteva stalno držanje aplikacije otvorenom. Sada je dostupna opcija Glanceable Directions. Uključivanjem te opcije, mala karta s uputama biće na ekranu čak i kada je zaključan, te će prilagođavati rutu ako pogrešno skrenete. Opciju uključujete preko postavki prikaza mape.

Nešto starija opcija je Lens in Maps. Usmerite telefon prema nekom objektu oko sebe i uz pomoć veštačke inteligencije, odnosno pojačane realnosti (AR), dobijate informacije šta se nalazi oko vas - restorani, barovi, stanice javnog prevoza, znamenitosti... Opcija još nije svuda dostupna, ali je sve više gradova u kojima je možete koristiti.

Baš kao što na karti možete naći benzinske pumpe, tako možete naći postaje za punjenje električnih automobila, sa svim potrebnim informacijama poput tipa punjača i kompatibilnosti sa vašim automobilom.

Od uobičajenijih pomagala Google Maps, vrlo je korisno to što daje informacije o radnom vremenu trgovina i drugih mesta. Klikom na open now ("sad otvoreno") možete pronaći mesta gde još uvek možete otići u kupovinu, na piće ili večeru. Iako ponekad informacije nisu sveže, generalno su pouzdane.

Kod izbora restorana ili bilo koje druge usluge na putovanju, recenzije na Google Maps su veoma korisne, pa bi bilo lepo ostaviti i svoje utiske kako bi se pomoglo budućim putnicima. Uz svaku beleženu tačku na karti dolaze i fotografije, ne samo one koje objavi vlasnik, već i one koje postave gosti ili korisnici. Moguće je u pretragu ukucati opšti pojam i dobiti fotografije i videa takvih mesta u blizini.

Uz Google Maps na neki način možete "videti" budućnost. Opcija Immersive View omogućava prikaz temperature, osvetljenosti i pristupačnosti nekoj lokaciji u različitim delovima dana. Opcija je danas dostupna za oko 500 znamenitosti širom sveta.

Za one koji putuju sami, sigurnost je često briga. Jedno od rešenja je da vaši bližnji znaju gde ste. Ranije ste morali redovno javljati telefonom, ali je pouzdanije držati uključenu opciju lociranja u realnom vremenu. Kliknite plavu tačku koja označava vaš položaj na karti i izaberite načine deljenja lokacije.

Ako putujete van EU, kako koristiti navigaciju a da ne potrošite bogatstvo na internet? Google Maps nudi opciju Offline Maps. Izaberite područje kojim želite putovati, spremite ga i koristite kao da ste stalno online. Jedini podatak koji neće biti dostupan je stanje na cestama.

Google Maps nudi različite slojeve prikaza, uključujući javni prevoz, stanje u saobraćaju, biciklističke staze, nesreće, kvalitet vazduha. Sa napretkom veštačke inteligencije, uskoro će biti dostupne nove opcije, poput mogućnosti postavljanja pitanja o odredištu.

Uz sve ove opcije, Google Maps se stalno razvija, donoseći nove iskorake koji će olakšati putovanja i svakodnevne aktivnosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading