EVO ŠTA TREBA DA IZBEGAVATE Zbog ovih grešaka vam koža BRŽE STARI
Foto: Shutterstock

Negovana, zategnuta i sjajna koža je svima cilj, ali nije uvek lako da postignete savršen izgled lica uprkos godinama. Možda se trudite da budete dosledni svojoj rutini, ali rezultati izostaju jer pravite neke od tipičnih grešaka na koje upozoravaju stručnjaci.

"Kako starimo, naša koža postaje tanja, opuštenija i naborana, uglavnom je to zbog manjka kolagena, ključnog proteina u našoj koži koji je neophodan za održavanje elastičnosti kože", ističe estetičar Pol Čaret i dodaje da spoljašnji faktori poput zagađenja, bakterija i prljavštine doprinose starijem izgledu kože.

Izbegnite neke od ključnih grešaka u nezi i očekujte bolje rezultate.

1. Ne uključujete kreme protiv bora

Kozmetikolozi ističu da proizvodi koje koristite uvek treba da prate uzrast, odnosno starost kože. U borbi protiv bora najbolje su se pokazali proizvodi sa retinolom, peptidi i vitamin C.

2. Zaboravljate SPF

Uobičajena greška koju mnogi prave jeste što razmišljaju o zaštiti kože od sunca samo tokom letnjih meseci. Neophodno je da tokom čitave godine koristite kreme koje štite od štetnog UV zračenja, savetuje Čaret.

3. Pogrešno nanosite proizvode

Ako nanosite proizvode samo na lice, pravite tipičnu grešku koja će učiniti da izgledate starije. Ne smete da zaboravite na vrat i grudi, jer su takođe izloženi spoljašnjim uticajima kao i lice.

4. Ignorišete područje oko očiju

"Koža oko očiju je prirodno tanja i osetljivija nego ostatak lica. Brže gubi čvrstinu i elastičnost i zato je važno da ovom području obezbedite posebnu negu", ističe Čaret. Stručnjaci preporučuju formulacije koje sadrže hidratantne komponente i sastojke poput kofeina ili derivata mente za hlađenje podočnjaka.

5. Zaboravljate na piling

"Piling je izuzetno važan korak za negu kože. To je prilika da elimiišete stare ćelije koje mogu da spreče da koža upije proizvode na pravi način", ističe Čaret. Preporučuje se da radite piling minimum jedno nedeljno.

6. Ne čistite kožu pravilno

Potrebno je da umivanje lica traje bar 30 sekundi, savetuju stručnjaci. Ako ste brzopleti ili radije koristite maramice za skidanje šminke, pravite uobičajenu grešku zbog koje će vam koža izgledati starije. Takođe, preporuka je da najpre operete zube, a onda umivate lice, jer može da se desi da vam se na koži nađu ostaci paste za zube ili pljuvačke, što donosi dodatne bakterije.

7. Ne hidrirate kožu

Kada završite sa čišćenjem, važno je da dovoljno hidrirate kožu. U suprotnom, izgledaće dosta starije. Estetičar savetuje proizvode koji sadrže hijaluronsku kiselinu, kolagen, lipide i ekstrat aloje.

8. Nanosite puder na suvu kožu

Šminka bi trebalo da poboljša izgled, ali ako napravite grešku i nanesete puder na suvu kožu, postići ćete suprotan efekat. Može da dođe do perutanja, a fine bore će biti znatno vidljivije, zbog čega ćete izgledati i do nekoliko godina starije.

(LepaiSrećna)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading