frižider
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ako vam se ponekad dešava da osećate glad, iako ste tek skoro završili sa obrokom, uzrok tome možda možete da nađete u 5 osnovnih razloga.

1. Ne jedete dovoljno vlakana i proteina

Hrana bogata vlaknima obuzdava glad i daje osećaj sitosti. Proces varenja će biti sporiji i zato nećete ogladneti dugo nakon obroka. Izbegavajte kolačiće, krekere, beli hleb, testeninu, pecivo i pirinač. Takođe, dijetalni proizvodi poput pahuljica za doručak sadrže dosta šećera, koji će dovesti do toga da osetite glad brže i da imate potrebu da jedete više. Pored vlakana, vaš obrok treba da sadrži i proteine, koji imaju uticaj na hormone gladi i sitosti.

2. Ne spavate dovoljno

Ako je iza vas još jedna noć u kojoj niste uspeli da se odmorite i opustite, posledice toga ćete osetiti u toku dana. Fokus i raspoloženje će biti lošiji, osećaćete hladnoću, a vrlo verovatno i glad. Pad energije ćete podsvesno pokušavati da nadoknadite hranom, i to onom sa visokim procentom masti i šećera.

3. Loše se osećate

Kada ste pod stresom, u PMS-u ili prolazite kroz menopauzu, možda posežete za hranom da biste se utešili. Osećanje potištenosti ili anksioznosti mnogi pokušavaju da ublaže omiljenom hranom, grickalicama, slatkišima ili sličnim kaloričnim namirnicama. Kod nekih osoba traumatična iskustva će izazvati gubitak apetita, ali kod drugih će se javiti takozvana emocionalna glad, potreba za konstantnim grickanjem, koje će trenutno podići dopamin, hormon sreće.

4. Radite naporne treninge

Tokom fizičke aktivnosti, vaše telo koristi glikogen, koji je uskladištio iz onoga što ste pojeli, kao gorivo. To se dešava bez obzira na to da li je aktivnost jednostavna, poput ustajanja iz kreveta, ili intenzivna, poput brzog trčanja. Ako ste nakon doručka uradili intenzivniji trening, očekujte da ćete biti umorni i da će se, prirodno, javiti i glad.

Zato razmišljajte unapred, kada znate da ste isplanirali trening posle doručka, trudite se da osmislite kaloričniji obrok koji će vam dati dovoljno energije, kako ne biste osećali potrebu za slatkišima. Takođe, ponekad je psihološka uloga veoma važna. Kada završite sa treningom, razmišljate o tome da ste obavili dobar posao i da sada možete da se nagradite nekom hranom, iz čega nastaje glad.

5. Žedni ste, a ne gladni

Ponekad je vašem telu zapravo potrebna voda, osećate se slabo, umorno i bezvoljno i mislite da vam nedostaje hrana. Tada posežete za grickalicama ili slatkišima, iako ste obrok završili samo sat ili dva ranije. Potrudite se da unosite dovoljnu količinu vode i nezaslađene tečnosti tokom dana. Prema stručnjacima, to treba da bude minimum dve litre.

(LepaiSrećna)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading