Sletanje aviona u Finskoj
Foto: Printscreen/Twitter

Avioni lete na visinama oko 2.438 metara, gde su pritisak i nivoi kiseonika niži, što može dovesti do hipoksije - smanjenog nivoa kiseonika u telu, posebno ako pijete alkohol i spavate tokom leta.

Dr. Eva-Maria Elmenhorst sa Instituta za aerokosmičku medicinu u Kelnu apeluje da ne pijete alkohol u avionu.

Istraživači su stvorili okruženje slično avionskoj kabini i proučavali 48 zdravih odraslih osoba koje su spavale četiri sata u dva različita okruženja - jedno bez alkohola i jedno nakon konzumiranja ekvivalenta dve čaše vina ili limenke piva.

Ispitanici koji su pili alkohol imali su niže nivoe kiseonika i brži puls.

Kombinacija alkohola i spavanja u ovim uslovima predstavlja značajno opterećenje za srce i može pogoršati simptome kod osoba sa srčanim ili plućnim bolestima.

Istraživanje je pokazalo i da alkohol smanjuje kvalitet sna. Vreme provedeno u REM fazi sna, važnoj za konsolidaciju pamćenja i oporavak mozga, bilo je kraće za one koji su pili alkohol.

Putnici

Foto: Shutterstock

 

Dr. Andrew Freeman ističe da alkohol može pomoći da zaspite, ali kvalitet sna je lošiji.

Pijani ljudi obično imaju isprekidan san i manje spavaju. Takođe, kombinacija sredstava za spavanje i alkohola pojačava sedativne efekte i može zahtevati hitnu medicinsku pomoć.

Za bolji odmor tokom leta, pokušajte da se držite prirodnih ciklusa spavanja, ostanite hidrirani, izbegavajte stimulativna pića poput kafe i energetskih napitaka, a takođe i uspavljivača poput alkohola.

Preporučuje se nošenje lagane hrane, vežbanje i izbegavanje plave svetlosti ekrana. To može pomoći da stignete na odredište odmorni i spremni za avanture.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading