slanina
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Postoje namirnice koje su duboko ukorenjene u našoj tradiciji i kulturi, poput slanine, svinjske masti ili luka, koje su se zadržale i pored modernih zdravih trendova. Pitanje je kakve blagodeti ove namirnice donose za naše zdravlje?

Svinjska mast

Svinjska mast, prema rečima nutricionistkinje Andreje Bilandžija, ima svoje prednosti uprkos dugogodišnjem stigmatizovanju kao loša namirnica. "Svinjska mast je bogata vitaminima A, D i E, ali kao i svaka masnoća, treba je konzumirati umereno zbog visokog kalorijskog sadržaja. Preporučeni dnevni unos kalorija iz masti ne bi trebalo da pređe 30 odsto", objašnjava Bilandžija. Takođe, svinjska mast može pomoći u proizvodnji vitamina D pod uticajem UV zraka, što je važno za apsorpciju kalcijuma.

Slanina

Što se tiče slanine, masti u njoj su oko 50 odsto mononezasićene, s velikim udelom oleinske kiseline, iste one koja se nalazi u maslinovom ulju. Preostalih 40 odsto masti je zasićeno, dok je 10 odsto višestruko nezasićeno, uz prisustvo holesterola. Osim proteina, slanina sadrži vitamine B kompleksa, selen, fosfor, gvožđe, cink i druge minerale. Ipak, ljudi sa visokim krvnim pritiskom trebalo bi da budu oprezni zbog visokog sadržaja soli.

Beli luk

Luk, s druge strane, nudi samo 44 kalorije po srednjoj glavici, ali obilje vitamina, minerala i vlakana, uključujući visok sadržaj vitamina C koji deluje kao snažan antioksidans. Takođe, ima protivupalna svojstva koja mogu pomoći u regulaciji krvnog pritiska i zaštiti od krvnih ugrušaka, kao i sposobnost da snizi nivo holesterola. Bogat je vitaminima B kompleksa, uključujući folnu kiselinu i vitamin B6 koji su ključni za metabolizam.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading