žena drži maramu u ustima
Foto: Printscreen/www.tiktok.com/vannabojovic

 Dok su neki običaji izgubili svoju važnost, oni koji su opstali prilagođeni su savremenom društvu.

Na suprotnoj strani, istočne kulture zadržavaju i neguju svoje tradicije, bez obzira na cenu.

Iako se zapad suočava sa otuđenjem, ekstremni običaji sa istoka, naročito oni koji se odnose na žene, često izazivaju osećaj nelagode.

Vanna Bojović, koja je posetila Turkmenistan, zabeležila je neobičan običaj "yashmak", gde udate žene nose maramu u ustima kao znak poslušnosti i ćutnje dok su u javnosti.

Talibani

Foto: Shutterstock

 

Ovaj običaj je prisutan i u Turskoj, Avganistanu i Iranu.

Vanna je primetila ovaj običaj prvi put u turkmenistanskom selu, gde neke porodice praktikuju i da žene ne komuniciraju sa ocem muža niti sa bilo kojim muškarcem iz muževljeve porodice.

 ,,Bez obzira na to što sam već posetila sve ove nabrojane države, prvi put sam ovaj običaj videla u turkmenistanskom selu. Osim marame u ustima u javnosti, poneke porodice ovde praktikuju nekomuniciranje žene s ocem muža niti bilo kojim muškarcem koji je u muževoj porodici stariji od nje. Bez obzira na to što s tom porodicom živi.'' napisala je Vanna u opisu videa.

Važno je pronaći balans između očuvanja kulturnih tradicija i prilagođavanja modernim vrednostima koje naglašavaju jednakost i poštovanje svih članova društva. Iako neki običaji mogu izgledati kao relikvije prošlosti, drugi mogu naći svoje mesto u savremenom svetu kroz promišljeno prilagođavanje i evoluciju.

Važno je pronaći balans između očuvanja kulturnih tradicija i prilagođavanja modernim vrednostima koje naglašavaju jednakost i poštovanje svih članova društva.

Iako neki običaji mogu izgledati kao relikvije prošlosti, drugi mogu naći svoje mesto u savremenom svetu kroz promišljeno prilagođavanje i evoluciju.

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading