džezva
Foto: Shutterstock

 Ako je kafa dobro skuvana, u šali se kaže da se domaćica može "udati", što znači da je pogodila pravi odnos kafe, vode i po potrebi šećera.

Iako kuvanje dobre kafe nije velika nauka niti ozbiljno kulinarsko umeće, ne zna svako da skuva dobru kafu.

Uobičajeni postupak je da se u džezvu sipa voda, po potrebi doda šećer, i zagreva do vrenja.

Kada voda provri, džezva se skine s vatre, odlije se malo vode, i doda se mlevena kafa – na jednu šoljicu vode dodaje se jedna velika kašičica kafe.

Zatim se džezva vraća na šporet da kafa prokuva, pa se ulije ostatak vode.

Druga varijanta je da se voda ne odliva – ako je džezva veća, nema straha da će se proliti kada provri, pa se kafa odmah sipa i pusti da provri.

Na Redditu je video o tradicionalnoj pripremi turske kafe izazvao lavinu reakcija, jer trik je u tome da se kafa nekoliko puta zava, odnosno da se vraća na šporet i skida s vatre više puta dok se kuva.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading