TRKELJIŠU ČIM VIDE DA IZLAZITE IZ FRIŠOPA Pazite se OVOG graničnog prelaza na putu za Grčku
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija

Velike gužve na graničnim prelazima ka moru sem mogu da budu naporne usled čega vozači ponekad izađu da protegnu noge i kupe vodu ili neki slatkiš. Upravo ta navika može da vam bude "kamen oko vrata" na graničnom prelazu Dojran - Dojrani između Grčke i Severne Makedonije.

Dejan iz Srbije upozorio je sve zemljake da prilikom prelaska na ovom graničnom prelazu carinici sa grčke strane navodno zagledaju ko izlazi iz frišopa, a zatim pregledaju vozilo.

Koliko su rigorozni carinici na Dojranu?

Kako je rekao, njemu se upravo to desilo kada je izašao da kupi slatkiše za ćerkicu na frišopu ispred graničnog prelaza Dojran-Dojrani. Prema njegovim rečima, najviše se traga za alkoholom i cigaretama. Nije tajna da Srbi tokom odlaska u Grčku na more, cigarete u boksevima kupuju na pumpama kroz Severnu Makedoniju ili na frišopu, zbog čega su kako ove, tako i prethodnih sezona, naši državljani imali neplaniranih problema.

"Na graničnom prelazu Dojran, ukoliko se zaustavite ispred free šopa , automobilom i upite nešto, znajte sledeće: Na samom prelazu ima soba Grčke carine, gledaju kroz prozor i koga uoče da je izašao iz frišopa traže da pregledaju automobil.

Uglavnom traže cigarete i alkohol. Mene su pretresali jer su videli da sam izašao, ali sam kupio ćerki slatkiše. Traže i račun da vide ima li na njemu kucanih cigareta ili alkohola. U samom fri šopu vam kažu da ukoliko carina ne da da se unese novac neće vratiti.", objasnio je on unutar posta na fejsbuk stranici "Grčka info".

U komentarima ispod njegove objave nekoliko Srba je iznelo i svoja lična iskustva. Želja da uštede ili da jednostavno ne menjaju duvan koji koriste, nekolicini se obila o glavu. Konkretno, kako je napisala dama po imenu Lidija, njoj su naplatili kaznu od 150 evra za dva boksa cigareta koliko su imali kod sebe.

Šta sme po zakonu da se unese u Grčku?

Veliki broj Srba koji odmor provodi u Grčkoj, usled cena nikotinskih proizvoda u našoj zemlji kupuje cigarete u Severnoj Makedoniji, i to veće količine. Kada se stavi na papir, ušteda nije veća od desetak evra, što ako pogledamo grčke zakone i kazne za prekršaje, nije baš isplativo ako vas carinici uhvate.

Prema važećem zakonu, u drumskom saobraćaju dozvoljeno je uneti 40 cigareta ili 20 cigarilosa ili 10 cigara ili 50 grama duvana za pušenje. Lica starija od 17 godina u ličnom prtljagu mogu preneti 1 litar alkoholnog pića (udeo alkohola veći od 22%) ili 2 litre alkoholnog pića (udeo alkohola manji od 22%) ili 4 litre vina ili 12 litara piva.

U slučaju se na odmor u Grčku ide avionom, dozvoljeno je preneti 200 cigareta, 100 cigarilosa, 50 cigara i 250 grama duvana.

Osobe mlađe od 18 godine ne smeju prenositi duvan.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading