Čovek
Foto: Alo/Foto: facebook/Wallie Islam

Postoji izreka koja tvrdi da je "pravda spora, ali dostižna" i to je u ovom slučaju gde je čovek na iznošenje pravih dokaza čekao skoro 20 godina - tačno. Slučaj koji je vredan dokumentarca okupirao je mnogo pažnje i to samo jer se u njemu prožima sijaset pokazatelja traljave istrage, ali i nameštenih dokaza.

Sudija je predmet nazvao 'prepunim ptužbi za nesavesno postupanje države', a muškarca koji je čekao na pravdu skoro 20 godina proglasio nevinim.

Pre skoro 47 godina, Keri Maks Kuk (68) je bio optužen za ubistvo Linde Džo Edvards, tada 21-godišnjakinje, 1978. godine.

Edvardsova je pronađena brutalno ubijena i osakaćena u svojoj spavaćoj sobi u kompleksu stanova u Tajleru, Teksas, SAD, 1977. godine, a Kuk je živeo u istom kompleksu.

Set otisaka prstiju na kliznim vratima Edvardsove patio vrata u njenom domu tvrdili su da se poklapaju sa Kukovim otiscima, a glavni svedok na prvom suđenju 1978. godine, Edvard Skot Džekson, svedočio je da mu je Kuk rekao da je ubio Edvardsovu.

Kukova osuda je poništena 1991. godine, a njegovo drugo suđenje završilo se poništenjem godinu dana kasnije, dok je treće 1994. godine završilo novom osudom i smrtnom kaznom.

Nije imao izbora, morao da prizna iako nikoga nije ubio

Ali na ovom vrtoglavom putovanju, Teksaški sud za krivične žalbe utvrdio je da su Kukova prava na pravično suđenje prekršena, ponovo poništivši njegovu osudu 1996. godine.

Pre četvrtog suđenja 1999. godine, Kuk je pristao na sporazum o priznanju bez priznanja krivice, gde bi bio osuđen na 20 godina zatvora, ali bi bio oslobođen nakon odsluženog vremena, međutim, njegova osuda bi ostala.

Iste godine, DNK testiranje na donjem rublju Edvardsove nije se poklapalo sa Kukovim.

Džekson je kasnije povukao svoje tvrdnje, rekavši da je lagao u zamenu za smanjenu kaznu, prema CNN-u.

Tvrdnja o otiscima prstiju je takođe kasnije osporena nakon naučne analize i svedočenja stručnjaka.

Narednik koji je tvrdio da je stručnjak za otiske prstiju otkrio je da ga je kancelarija okružnog tužioca prisilila da kaže da su otisci prstiju sveži, izveštava Centar za informacije o smrtnoj kazni.

Takođe je utvrđeno da je policija uništila ljudsku kosu, koja bi pružila Kuku značajan dokaz koji bi mu pomogao u slučaju i poslala nevinog čoveka u zatvor.

Teksaški sud za krivične žalbe je utvrdio da je Kuk 'zaista nevin', a član suda, sudija Bert Ričardson, rekao je u sredu (19. juna) da su ove radnje 'više od grube nemarnosti' koje prelaze 'u sferu namernog obmanjivanja tribunala'.

U avgustu 2016. godine, sud je preporučio da se Kuku odobri olakšanje na osnovu lažnog svedočenja, ali da novi dokazi ne dokazuju njegovu nevinost - iako je sudija Ričardson u sredu (19. juna) odlučio da se ne slaže.

I Madona skrenula pažnju na njega

Rekao je da je po mišljenju suda, slučaj 'prepun optužbi za nesavesno postupanje države koje opravdavaju poništavanje osuđujuće presude podnosioca zahteva', prenosi Lad Bible.

Dodao je: "A kada je reč o čvrstoj podršci za stvarnu nevinost, ovaj slučaj sadrži sve - neoborive povrede pravila o obelodanjivanju, dokaze o lažnom svedočenju, priznanja krivokletstva i nove naučne dokaze.

"Država samo mora dokazati krivicu van razumne sumnje - što država nikada nije mogla postići u ovom slučaju.Kuk stoga ne treba da dokazuje svoju nevinost van svake sumnje.

"Nakon što je proveo skoro 20 mučnih godina kazne, smatramo da je Kuk ispunio teret dokaza za stvarnu nevinost i olakšanje se ovim odobrava."

Kukovi advokati su bili oduševljeni, rekavši da situacija 'dokumentuje neverovatno i nepopustljivo nesavesno postupanje države.'

Apelacioni sud je rekao da ni na koji način ne smatra odgovornim sadašnje tužioce za prošle događaje u ovom slučaju.

Priču o njemu je i 2016-te podelila i sama pevačica Madona, koja je bila dirnuta njegovim slučajem.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading