Kalifornija
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Biti na moru dok su veliki talasi može biti izuzetno opasno i nepredvidivo iskustvo. Jer iako nekada naizgled ne deluje strašno, posledice mogu biti katastrofalne - sa smrtnim ishodom.

Kako su iz takvih talasa uspeli da se izvuku i ostanu živi objasnili su i pojedini Srbi, nakon zastrašujućeg snimka na društvenim mrežama iz Rusije na kojem se vidi kako ogromni talasi na plaži Rivijera u Sočiju odvlače 20-godišnju devojku u more.

"U ušima je zvonilo, pred očima bilo crno"

Jedan Miroslav objasnio je kako je njegov susret sa ogromnim talasima bio zamalo koban.

"Imao sam desetak godina tada, kada smo se u Sutomoru zabavljali na plaži, talasi su bili prilično veliki. Oni su me oborili i jedan za drugim mi nisu dozvoljavali da ustanem niti da se više vratim, uvukli su me u dubinu i od tog momenta se više ničega ne sećam, izgubio sam svest. Srećom neki čovek je to primetio i skočio za mnom, bio odličan plivač i nakon par minuta (tako su mi bar rekli) borbe izvukao me je na obalu i reanimirao, ispumpao vodu iz mene i dao mi disanje... U ušima je zvonilo, pred očima bilo crno, ali eto Bog dao da preživim... Sve se desilo za par sekundi! Užasan osećaj! Od tog momenta se izuzetno bojim dubine ili reke, jedino u bazenu još smem da se kupam", napisao je Miroslav.

"Bila sam odustala. Odlazim u smrt i to je to"

Slično iskustvo imala je i jedna Srpkinja u Australiji.

"Slično se i meni desilo u Australiji naišli talasi jedan za drugim nemaš vremena da se boriš, spasioci tu isto gledaju i ne pomažu... Spasilo me je to što se vrtlog struja promenila, Ali iskreno već sam bila odustala. Odlaziš u smrt i to je to! Sin u blizini surfuje pojma nema šta se dešava.. Lako je pričati onima koji to nisu iskusili na vlastitoj koži. Sad isto panika nikad više u dubinu, do 2 metra i to je to.

Neprijatno iskustvo sa talasima imala je i jedna gospođa tokom letovanja u Grčkoj.

"Imala sam jezivo iskustvo sa talasima u Sartiju, jedva smo dete i ja izvukli živu glavu. Mali talasi, zanimljivi detetu...kada je naišao veliki talas, povukao je naglo pesak i izgubila sam bukvalno tlo pod nogama. Našla sam se u vodi, kao da je neko rupu iskopao. Čula sam da se u Sartiju dosta ljudi udavi po istom principu....oprez ljudi, nije šala", napisala je ona.

Saveti kako se izboriti sa talasima

Za vreme jakih talasa preporučljivo je ne prilaziti moru, jer je voda nepredvidiv element, a jedan korisnik društvenih mreža dao je korisne savete kako se sa njima izboriti.

"Ako se nađete uhvaćeni u struji, ključno je da ostanete mirni i zapamtite ove korake kako biste došli na sigurno:

1. Ne borite se protiv struje. Struja povlačenja i struja izvlačenja snažni su kanali vode koji otiču od obale, a pokušaj plivanja protiv njih može vas iscrpiti.

2. Plivajte paralelno s obalom. Nakon što izađete iz struje, koja je obično uska, plivajte pod kutom prema plaži. Zapamtite, strujne struje vas neće povući na dno; samo će vas odvući od obale. Dakle, očuvanje energije i ostati smiren ključni su za vaš opstanak. Pre odlaska u vodu uvek proverite uslove na plaži i ako ste u nedoumici, nemojte ulaziti u vodu", posavetovao je on.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading