Promo
Foto: Promo/Promo

I druge brojke koje prate nastajanje najviše zgrade na svetu su impresivne: „Kraljevski toranj“ prostiraće se na 530.000 kvadratnih metara, za izgradnju će biti utrošeno 80.000 tona čelične konstrukcije i 500 miliona kubnih metara betona.

Izgradnja „Kraljevskog tornja“ započeta je 2011. godine.

Renderi na kojima je prikazan toranj u Džedi, koji se zvanično zove „Burdž al-Mamlaka“, prikazuju elegantnu strukturu obloženu staklom, sa formom koja se podiže iz trougaone osnove i bočnim delovima u obliku peraja koji se sužavaju ka vrhu.

Ako bude dovršen kao što je planirano, toranj će doseći dosad neviđene visine, postavši najviša građevina na svetu, ali i prva struktura koja je dosegla oznaku visine od jednog kilometra. Toranj je prvobitno planiran da bude visok 1,6 kilometara, ali se geologija terena pokazala neprikladnom za toranj te visine. Dizajn, koji je izradio američki arhitekta Adrijan Smit, koji je takođe projektovao „Burdž Kalifu“, inkorporira mnoga jedinstvena strukturalna i estetska obeležja. Tvorac i vođa projekta je saudijski princ Al-Valid bin Talal, najbogatiji Arapin na Srednjem istoku i nećak kralja Abdulaha. Al-Valid je predsednik Kraljevinskog holding društva, najvećeg trgovačkog društva u Saudijskoj Arabiji, koje je partner Džedanskog privrednog društva (Jeddah Economic Company) osnovanog 2009. radi razvitka „Kraljevinskog tornja“ i grada. Reakcije na ovo čudo arhitekture su različite. Dok ga jedni hvale kao kulturno značajnu ikonu koja će simbolizovati bogatstvo i moć nacije, drugi smatraju da nema velikih razloga da se gradi ovoliki toranj i da će imati negativne finansijske posledice.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading