bolnica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Jan (70) i Els (71) proveli su u srećnom braku pet decenija, jedno bez drugog nisu mogli u životu, a odlučiili su da zajedno odu i u smrt. Kada su počeli da imaju niz zdravstvenih problema doneli su tešku odluku - da pribegnu eutanaziji, koja je legalizovana u Holandiji.

Tri dana pre nego što su dobrovoljno otišli u smrt, njihov karavan je bio u sunčanoj luci u Frizlandu, u severnoj Holandiji.

Proveli su u braku 50 godina

Njih dvoje su bili par koji voli da bude slobodan, tako da su veći deo svog braka živeli u auto kući ili na čamcu.

"Pokušavali smo ponekad da živimo u "gomili kamenja", odnosno u kući, ali nije išlo.", rekao je Jan jednom prilikom.

Njihova veza je bila ljubav za ceo život.. Jan je kao mlad igrao hokej za omladinsku reprezentaciju Holandije, a zatim je postao trener. Els je bila učiteljica u osnovnoj školi. Njihova zajednička ljubav prema vodi, čamcima i jedrenju ih je definisala u 5 decenija zajedno. Kada su bili mladi, počeli su da žive na čamcu. Kasnije su kupili teretni brod i izgradili posao za prevoz robe na unutrašnjim plovnim putevima Holandije.

O eutanaziji razmišljao 20 godina

Jan je počeo da ima ozbiljne bolove u leđima zbog napornog rada koji je radio više od decenije, a njegova hokejaška karijera je učinila svoje. Odustali su od posla i kupili prostrani karavan.

Jan je operisao leđa 2003. godine, ali mu se stanje nije poboljšalo. Već je počeo da priča o eutanaziji zbog svojih fizičkih ograničenja. Za to vreme, par se pridružio NVVE, organizaciji „pravo na smrt“ u Holandiji.

2018. Els je otišla u penziju. Počeli su da joj se pokazuju rani znakovi demencije, ali je u početku odbijala da poseti lekara. Kasnije je prihvatila dijagnozu.

Nakon Elsine dijagnoze odlučili da zajedno umru

"Ako uzimate mnogo lekova, živite kao zombi. Dakle, s obzirom na bol u kojem imam i Elsinu bolest, koja ima demenciju, mislim da ovo treba da zaustavimo“, rekao je Jan.

Nakon što je Els saznala da se njeno stanje neće poboljšati, ona i Jan su zajedno sa sinom počeli ozbiljno da razgovaraju o dvostrukoj eutanaziji. U Holandiji, eutanazija i potpomognuto samoubistvo su legalni ako neko dobrovoljno zatraži, a njihovu patnju – fizičku ili psihičku – lekari procene kao „nepodnošljivu“ bez izgleda da će se poboljšati. Svaku osobu koja traži pomoć pri umiranju procenjuju dva lekara.

Pošto njihov porodični lekar nije želeo da se meša, Jan i Els su se obratili Centru za veštačenje za eutanaziju.

Preminuli zajedno 3. juna u krugu porodice

Niko nije mogao da promeni odluku koju su doneli Jan i Els, pa ni njihov sin koji ih je molio da to ne čine, ali je na kraju odustao od toga i pomirio se sa njihovom odlukom.

"Živeo sam svoj život, ne želim više bol“, rekao je Jan. Els su procenili lekari. Još uvek je imala sposobnost da sama odluči da želi da umre.

Jan i Els su poslednji dan proveli sa sinom i unucima na plaži.

"Imali smo dva sata zajedno pre dolaska lekara. Pričali smo o našim sećanjima... I slušali smo muziku.“, rekao je njihv sin.

Els van Leeningen i Jan Faber su dobili smrtonosne lekove od strane lekara i umrli su zajedno u ponedeljak 3. juna 2024.

Njihov karavan ipak i dalje putuje, budući da je sin odlučio je da ga zadrži i ode na odmor sa ženom i decom.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading