pismo
Foto: Alo/Shutterstock

Aleksandra Veličković (29) iz Pančeva postala je nedavno viralna na internetu kada je objavila spomenar nepoznate Srpkinje iz 1934/39 godine koji je sasvim slučajno došao u njen posed.

Kako je objasnila, spomenar u kom se nalaze ručno oslikani crteži i prelepi tekstovi iz prošlog veka pronašao je njen tata, među šutom srušene stare kuće gde je radio. Doneo je njoj, koja ga je brže bolje otvorila a onda u njemu imala šta i da vidi.

"Spomenar je bio u jednom od džakova starih stvari, knjiga, posuđa spremnih za deponiju. Ta kuća je srušena i time ko zna šta je sve spakovano i bačeno, noseći možda još lepše uspomene. Ali se tata potrudio da spomenar sačuva i spasi od trajnog uništenja", kaže Aleksandra za "Blic".

Nije poznato kome je spomenar pripadao

Kako dalje objašnjava, nagoveštaja o kojoj Srpkinji, o njenom imenu i prezimenu - nema.

"Nažalost ne zna se kome pripada spomenar za šta i mislim da je ogromna misterija, i da samom spomenaru još više daje na značaju. Sad, kada se setim da je mogao da završi na deponiji, budi ogromne emocije i empatiju prema vlasnici koja je sigurna sam imala drugačije namere a to je da spomenar živi a ne padne u zaborav", priča nam Aleksandra.

Na samoj početnoj strani, kaže, nema nikakvih podataka, odmah počinju stihovi pisani na srpskom ali i nemačkom jeziku. Takođe su pisani krasnopisom, naliv perom ili tušem. Većinom su potpisivani Kovin i Alibunar i godine - 1934/1938/1941.

Ono što ju je najviše fasciniralo putem tekstova jeste to što se oseti koliko su se prijatelji nepoznate Srpkinje potrudili da sve ispišu kroz tekstove i oslikaju kroz crteže.

"To nešto što osećaju u dubini duše i srca. A tekstovi i slike momka Bore koji se potpisuje sa 'B ~' imaju najveću emocionalnu težinu i posvećenost u spomenaru.

"Dok čitam spomenar osećam ponos"

Možda najneočekivaniji detalja u vezi spomenara jeste ljubav koja se prožima na svakoj strani u svakoj poruci, a o ratu nema nijedna jedina reč.

"Glavni neočekivani detalj kao i poruka, kada prelistate ceo spomenar jeste to da se sve svodi na ljubav i 'čuvati od zaborava'. To što ne možete osetiti stid u prikazu njihovih emocija među tekstovima, već ponos. Iako je bio period rata, oni su kroz uspomene već sada, širili ljubav", priča Aleksandra za "Blic".

Objasnila nam je i koje je to rečenica ili stih koji je njoj, kao osobi koja je sve poruke i priče pročitala najviše zapala za oko:

"Bora je napisao tekst koji je na mene zaista ostavio najveći utisak:

'I sad ima proleća, ima radosti, ima Sunca...Ali mi u duši sve prazno i tamno. Prohujaće vetrovi, nestajaće država…careva i kraljeva.. Al' jedino carovaće LJUBAV (1939)'. Ko razume - razume", kaže Aleksandra.

"Danas su ljubav i prijateljstvo oslabili"

Dok je listala spomenar i čitala stihove, shvatila je takođe koliko se danas u odnosu na to neko vreme sve promenilo.

"Shvatila sam koliko se danas sve promenilo, koliko se ljubav izjavljuje na drugačiji način, koliko je oslabila karika prijateljstva, podrške. Promenio se svet. Sve manje vlada ljubav... Ovaj spomenar odiše čistotom emocija, i iskrenošću, čak, još uvek stoji jedan uvezen cvet u hartiji spomenara na večno sećanje prijateljstva", objašnjava.

Kako spomenar nema jasno potpisanog vlasnika, Aleksandra kaže da je nemoguća misija da će ikada uspeti da pronađe porodicu vlasnice ali će spomenar svakako sačuvati za sebe.

"Želim da ga sačuvam za sebe i time ostavim sledećim generacijama da uvide čistotu i dobrotu čak i kada je teško ili loše", govori nam ona.

"Čekam da dođe vreme gde će carovati ljubav"

Nekada vojno lice, a danas jedna od poznatih šminkera u Bjuti industriji koja pored svog poslovnog života i svih obaveza uspeva da ispuni svoje najveće želje a to je da čuva tradiciju i posećuje manastire, ali i devojka kod koje je spomenar objašnjava na kraju poruku koju ju shvatila u svom životu, a posebno je potvrdila čitanjem ovog spomenara.

"Shvatila sam da je vera na prvom mestu, a onda i ljubav koju duboko gajim u sebi. Verujem da se dobro dobrima vraća, i da ljudi prestanu da čine loša dela ili budu loši prema svojima ili prijateljima. Zaista će doći vreme kada će jedino, kako je momak po imenu Bora u spomenaru rekao carovati ljubav", zaključila je Aleksandra.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading