beba
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Pedijatar Jovan Raičević iz Kotora izazvao je žustru debatu na društvenim mrežama nakon što je upozorio roditelje malih beba šta je ono što smatra da se mora ispoštovati.

Njegova objava napisana još 2022. godine, motivisana sve češćim pitanjima roditelja o sigurnosti malih beba na plaži, brzo je pokrenula lavinu komentara među mamama u Srbiji.

"S obzirom da se proteklih dana u ambulanti sve češće srećem s roditeljima koji se pitaju kako da svojoj bebi omoguće bezbedan boravak na plaži, odlučio sam da napišem kratak tekst sa savetima za mlade roditelje koji sa detetom mlađim od godinu dana žele da idu na plažu. Dakle, idemo po tačkama:

1. Male bebe nemaju šta da traže na plaži", napisao je on.

"Letovanje se lako pretvori u noćnu moru"

Njegove reči su izazvale brojne reakcije, nakon čega je doktor morao da se javi ponovo i objasni razloge za svoj tekst.

"To naravno, nije motivisano željom da se roditeljima beba i male dece dodatno ograniči sloboda, već naprotiv, da im se ukaže na realne rizike s kojim se suočavaju kad odu na letovanje s malom bebom. Kao pedijatar sa iskustvom i u ambulantnoj i u bolničkoj zdravstvenoj ustanovi u gradu koji je letnja turistička destinacija, ne mogu lako ni nabrojiti šta sam sve video u svojoj karijeri, od sunčanih opekotina, preko teških gastrointestinalnih infekcija, pa do utopljenja. Letovanje se lako pretvori u noćnu moru...

Što se starijih beba tiče, negde posle šest meseci, kad malo ojačaju fizički i imunitetski, moglo bi se putovati, ali način putovanja i destinaciju treba pažljivo birati. Putovanje autom je sa epidemiološke strane najbezbednije, jer boravak na mestima gde ima mnogo ljudi (aerodrom, autobuska ili železnička stanica), kao i putovanje tim sredstvima masovnog prevoza, nose sa sobom rizik od prenosa zarazne bolesti. Što se destinacije za odmor tiče, ko ima, najbolje je da ode kod babe i dede na selo ili na planinu..." objasnio je on.

"Nama je pedijatar rekao da slobodno vodimo"

I ova objava nije prošla nezapaženo te su se ispod nje našli komentari podrške ali i otvorenog neslaganja.

"Apsolutno se slažem od reči do reči. Ne zna se šta je gore virusi ili UV zračenje", "A nama je pedijatar rekao da je slobodno vodimo, da će joj dosta prijati taj vazduh. I tako radimo evo osam godina", "Zašto? Sa 6 meseci bila, ustajali u 5 da šetamo pored plaže da udiše taj vazduh, kupali se isključivo do 10 i popodne od 5, mazali se, vratila se bez izgoretina, bela kao što je i otišla. I svake godine ide od tada, sa 6 je naučila da pliva",samo su bili neki od komentara.

(Blic)

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading