Vatrogasac
Foto: Alo/Facebook printscreen

Edvard Tomas Rajan, koji je preminuo juna meseca u 85. godini, ostavio je svetu poslednju, duboko ličnu ispovest u svojoj čitulji: otkrio je da je gej. Decenijama je skrivao svoju seksualnost i 25-godišnju vezu, ali je na kraju odabrao da na onaj svet ode bez tajni.

Rajanova čitulja u "Olbani tajms junionu" počela je tipično, sa detaljima o njegovom životu, akademskim dostignućima i karijeri. Međutim, usledio je nekonvencionalni preokret kada je Rajan prešao na pisanje u prvom licu.

Šta je napisao pukovnik Rajan u čitulji?

Veteran američke vojske sa činom pukovnika koji je učestvovao u mnogim misijama i član vatrogasnog društva u rodnom gradu, posle devet decenijama celom svetu je priznao da je homoseksualac i da je skoro tri decenije voleo jednog čoveka.

"Moram da vam kažem još jednu stvar. Bio sam homoseksualac celog života,“ napisao je Rajan, objašnjavajući da se plašio odbacivanja od strane porodice, prijatelja i saradnika. Njegovo "izlaženje iz ormana" brzo je postalo viralno, izazivajući reakcije širom sveta, posebno jer je objavljena na početku "Meseca ponosa".

Rajanov partner preminuo 1994. godine

Rajan je tom prilikom otkrio i svoju dugogodišnju vezu s Polom Kavanjarom, koji je preminuo 1994. godine. "On je bio ljubav mog života. Imali smo 25 sjajnih godina zajedno.“, napisao je on.

Njegova nećaka, Linda Sardžent, opisala je ujaka kao ljubaznu i privatnu osobu.

"Osećam se loše jer nije mogao da uživa u životu sa osobom koju voli, da može da izađe kao što ljudi danas slobodno izlaze,“ rekla je ona.

Rajanova seksualnost bila je javna tajna unutar porodice.

"Svi su znali za postojanje njegovog 'prijatelja', Kavanjara, ali niko u porodici ga nikada nije sreo pre nego što je umro,“ izjavila je Sardžent.

Porodica partnera znala za njihovu vezu

Kris Maloj, Kavanjarov nećak, rekao je da je njegov ujak radio kao barmen u jedinom gej baru u Olbanju, dok je Rajan održavao fasadu hetero života.

"Njihov odnos je shvaćen u našoj porodici, čak i ako se o tome nije otvoreno razgovaralo,“ dodao je Maloj.

Rajan je verovao da bi autovanje upropastilo njegovu vezu, ugrozio njegov posao kao vatrogasca i učinio ga metom fizičkog nasilja.

"Plašio sam se da ću biti izopšten,“ napisao je Rajan.

Priznanje mu olakšalo smrt

Tokom vojne i vatrogasne karijere, Rajan je stekao reputaciju pozitivnog i uslužnog člana zajednice. Njegov kolega, Tom Tiernan, prisetio se njihovog prvog zajedničkog gašenja požara i Rajanove rečenice: "Gašenje požara je komad torte koju delim sa svima vama!“

Svoju ispovest Rajan je zaključio rečima: „Sada kada je moja tajna poznata, zauvek ću počivati u miru.“.

(Vašington post)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading