Majstor za vrata
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Stiv Vajat, iz Pula u Dorsetu, prošao je kroz dekadu borbe s zavisnošću od heroina i krek kokaina. Nakon tri godine beskućništva, tri godine zatvora i četiri godine rehabilitacije, danas je na misiji da pruži nadu drugim zavisnicima.

Čist, danas je Vajt (47) taj koji pomaže onima koji su na dnu. Danas radi kao stolar, jer kako je rekao, to ga smiruje i to mu je, "nova droga". Međutim, pre samo nekoliko godina, život koji danas živi bio je daleko, nije se ni video od košmara i poroka.

"Nisam želeo da živim, ali sam bio previše uplašen da umrem", priznaje Vajat, sada 47-godišnjak. Njegov preokret počeo je transformacijom starog nameštaja, čime je pronašao terapeutski izlaz iz mračnih godina zavisnosti.

Usvojeno dete koje je prošlo kroz pakao

"Dok restauriram, to je moje najbolje vreme za razmišljanje", kaže on dok pažljivo obrađuje komade iz sredine veka u svojoj radionici. "To je pretvaranje negativnog u pozitivno."

Sada specijalizovan za restauraciju, Vajat deli svoju priču po zatvorima u kojima je proveo vreme, nadajući se da će inspirisati druge da pronađu put ka oporavku. Njegova borba s zavisnošću počela je u ranoj mladosti, kada je osećao da mu nedostaje prihvatanje i pripadnost.

"Moji roditelji su me usvojili kao bebu, ali oduvek sam se osećao drugačije od ostale dece. U školi su me maltretirali, nazivali 'Viatt-the-Riot', i osećao sam se kao da ne pripadam nigde."

Odrastao u teškim okolnostima, Vajat je rano počeo da eksperimentiše sa drogama.

Počeo da pije sa 12 godina

"Prvi put sam se predao alkoholu kad mi je bilo oko 12 godina", seća se. Kasnije je probao lepak i kanabis, a njegova avantura s težim drogama počela je na rejvovima u Birmingemu, gde je osetio da ga droga privlači kao beg od stvarnosti.

Uskoro je postao zavisnik od heroina i krek kokaina, živeći na ulici i prolazeći kroz cikluse rehabilitacije koji su često završavali neuspehom.

"Bio sam potpuno slomljen", priznaje Vajat, pokazujući izgužvanu fotografiju koja ga podseća na najmračnije dane.

Postao je stolar koji je "čist" već 10 godina

Međutim, prekretnica u njegovom životu desila se tokom poslednje rehabilitacije 2014. godine, kada je sudski naloženi program u 12 koraka konačno dao rezultate. "To je bio trenutak kada sam shvatio da moram da promenim svoj život", kaže on.

Sa prijateljem je pokrenuo preduzeće za restauraciju nameštaja, koristeći svoje novo stečene veštine kao terapiju i izvor smisla. "Konačno sam se očistio", ponosno priznaje, ističući podršku svoje porodice kao ključan faktor u svom oporavku.

Preselivši se u Pul 2017. godine, Vajat je nastavio sa svojim poslom restauracije, prvo prodajući predmete na internetu, a zatim u lokalnim antikvarnicama. "Pul me je prihvatio kao osobu kakva jesam, čak i kada sam pravio greške", kaže on.

Njegova priča inspirisala je ne samo ljude u zajednici već i zavisnike koje je susreo u zatvorima. "Nikad ne odustajte. Borba protiv zavisnosti je teška, ali svaki dan je nova prilika da se izborite za bolji život.", poručio je Vajt na kraju svoje priče za "BBC".

(BBC)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading