cigareta
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Muškarac čiji je slučaj nedavno dokumentovan u Američkom časopisu za izveštaje o retkim slučajevima, imao je neobične simptome i iskustvo koje je zbunilo lekare. Njegova jedinstvena priča o borbi sa rastom dlaka u grlu pruža uvid u posledice dugogodišnjeg pušenja.

Prvi put je posetio doktora 2007. godine, nakon što je dobio promukao glas, probleme s disanjem i uporni kašalj. Lekari su tada otkrili upalu i nekoliko dlaka koje su mu rasle u grlu, a pacijent je čak tvrdio da je jednom ispljunuo "dlaku dugu 5 cm".

Muškarac je godinama posećivao bolnicu kako bi mu čupali dlake iz grla, a rast dlaka je prestao tek nakon što je prestao da puši 2022. godine. Lekari su izveli endoskopsku koagulaciju argon plazmom, medicinski postupak koji je zaustavio dalji rast dlaka.

Dr Šandra Ver Sing, konsultant otorinolaringolog i onkohirurg, objašnjava da je endotrahealni rast dlaka retko stanje koje može biti posledica oštećenja i iritacije tkiva u grlu usled dugogodišnjeg pušenja. Simptomi mogu uključivati otežano disanje, bol u grlu, hronični kašalj, hrkanje, promuklost i upalu.

Lečenje i prevencija


Opcije lečenja uključuju endoskopsku koagulaciju argon plazmom, antibiotike, antiinflamatorne i antimikrobne tretmane. Važno je naglasiti da je prestanak pušenja ključan korak u prevenciji ovakvih neobičnih zdravstvenih problema.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading