Akropolj
Foto: Alo/Alo

Prema zvaničnoj internet stranici ministarstva kulture koje upravlja ovim svetski poznatim antičkim spomenikom na vrhu Atine, ove posebne posete se organizuju van redovnog radnog vremena i ograničene su na najviše pet osoba.

Standardne ture koštaju 20 evra ili 30 evra za kombinovane ulaznice sa drugim lokalitetima.

"Iskustvo Akropolja sada pruža posetiocima ekskluzivnu priliku da privatno uživaju u ovom savršenom arhitektonskom izrazu grčkog duha", navodi se na sajtu Hellenic Heritage.

Dozvoljena su četiri grupe posetilaca istovremeno, sa terminima utorkom, petkom i subotom od 7:00 do 20:00 časova.

Prema grčkim medijima, prva privatna poseta se desila prošle subote sa ruskim parom i njihovim ličnim vodičem.

Od 12. jula su dostupne nevođene ture, a vođene ture kreću od 2. avgusta. Ture se mogu organizovati na engleskom, francuskom, nemačkom, grčkom, portugalskom, ruskom i španskom jeziku.

Ova inicijativa izazvala je kontroverze od samog najavljenog početka prošle godine. Sindikat koji zastupa čuvare arheoloških nalazišta izrazio je protivljenje privatnim posetama koje zaobilaze zvanične vodiče.

"Naš sindikat nije dobio nikakve informacije o organizaciji ovih poseta", izjavila je predsednica sindikata, Georgia Kondyli.

"Možemo razumeti da postoji finansijska potreba iza ove mere, ali smatramo da je moglo biti organizovano na drugačiji način", dodala je Kondyli.

Akropolj je deo UNESCO-ve svetske baštine, sagrađen u 5. veku pre nove ere, i privlači sve više turista, uključujući i putnike sa kruzera.

Ovaj kompleks obuhvata čuveni hram Partenon, podignut u čast boginje Atine.

Prošle godine, Akropolj je zabeležio rekordan broj od četiri miliona posetilaca, što je porast od 31% u odnosu na prethodnu godinu, sa maksimalno 23.000 posetilaca dnevno tokom letnjih meseci, što je navelo organizaciju koja upravlja istorijskim lokalitetima u zemlji da uvede vremenski ograničene ture.

Broj posetilaca je i dalje rastao, čak i nakon što je Akropolj bio zatvoren nekoliko dana tokom jakog julskog toplotnog talasa.

Grčka vlada desnog centra bila je optužena za pokušaj uvođenja većeg privatnog upravljanja u muzeje i antičke lokalitete u zemlji, što je 2022. godine doprinelo budžetu sa više od 120 miliona evra.

U februaru 2023. godine, parlament je usvojio zakon koji je olakšao slanje dragocenih antikviteta na međunarodne muzejske izložbe, reformu koju su mnogi arheolozi osporavali zbog straha da bi mogla otvoriti put dugoročnom izvozu jedinstvenih artefakata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading