Dečak
Foto: Alo/Foto: Twitter/printscreen

Amerikanac Suborno Isak Bari, napredan 12-godišnji dečak koji je upravo završio srednju školu u Malvernu u Njujorku, postao je najmlađi maturant ali i naučnik u istoriji postojanja srednje škole na Long Ajlendu.

Kao neko ko je naučio periodni sistem napamet sa dve godine i predavao na koledžima u Indiji od svoje 7. godine, ono što ovog mališana čini posebnim nije samo ubrzano upisivanje i završetak srednje škole, već i njegovi planovi da na jesen ode na studije matematike i fizike na Univerzitetu u Njujorku - sa ambicioznim namerama da započne i svoj doktorski program.

"Nadam se da ću diplomirati koledž sa 14 godina u proleće 2026. Ako ikada odlučim da uradim drugi doktorat, to će biti fizika, ali uglavnom želim da se fokusiram na matematiku", rekao je Suborno.

Kada je krenuo u srednju školu, Suborno je pohađao nastavu bez diplome na nekoliko univerziteta širom Njujorka, uključujući NIU, Univerzitet Stoni Bruk, Gradski univerzitet u Njujorku i Bruklin koledž.

"To je bio potpuno novi izazov za mene. Imate mnogo više domaćih zadataka, mnogo duže časove, (mnogo) više novih predmeta i materijala i sve je to sažeto u daleko kraće vreme nego u školi", rekao je on.

 

Bistar mladi student, čija porodica kaže da je takođe vešt u slikanju, debatama i sviranju klavira, mogao bi da uđe u istoriju svog željenog univerziteta ukoliko diplomira u planiranom roku, jer kako se navodi "NIU ne zna da je bilo ko mlađi od Subornoa primljen na fakultet".

 

U rano obrazovanje uveli ga roditelji

Suborna su u obrazovanje rano uveli njegovi roditelji, Rašidul i Šaheda Bari. Njegov otac Rašidul predaje fiziku u srednjoj tehničkoj školi u Bruklinu, a majka Šaheda je učiteljica u osnovnoj školi. Primetili su da je njihov najmlađi sin  izuzetno bistar 2014. dok su ga učili osnovnu matematiku.

"Moja žena je zapravo bila njegova učiteljica u to vreme. Jednog dana ona ga je učila jedan plus jedan, a on bi odgovarao: 'Mama, jedan plus jedan je dva'. Onda bi ga mama pitala, 'koliko je jedan plus dva?'. I onda bi on rekao 'tri', i tako dalje", priča otac.

 

Pitanja su iznenadila njegovu majku. Međutim, kako kaže njen suprug Rašidul Bari na početku niko nije obraćao pažnju na to jer je i njegov najstariji sin Refat Bari (21) takođe jako pametan.

 

"Tada sam rekao svojoj ženi: 'OK, nema ničeg iznenađujućeg, verovatno je to uradio da privuče pažnju'. Međutim to se sa njim stalno dešavalo. Svaki matematički koncept on je počeo da apstrahuje.", objašnjava on.

Sa sedam godina predavao na koledžu

Tada je otac podelio ovo fascinantno otkriće sa jednim od svojih profesora na fakultetu, koji mu je odmah skrenuo pažnju da tako nešto za dvogodišnjaka ipak nije uobičajeno.

Suborno je tako nastavio da privlači pažnju, što ga je na kraju dovelo do toga da je pozvan da pohađa kurseve na nivou koledža. Godine 2020, kada je imao 7 godina, Suborno je počeo da dobija pozive sa koledža u Indiji da predaje - što sada radi tri puta godišnje.

"To mu daje mnogo šansi da razgovara sa različitim nivoima stručnosti, studentima, fakultetima, predsednicima koledža, toliko ljudi", rekao je Rašidul Bari.

 

Porodica kaže da im je Mensa rekla da moraju da sačekaju dok ne napuni 14 godina da bi testirao svoj IQ – otprilike u vreme kada Suborno kaže da planira da diplomira na Njujorškom univerzitetu.

 

Želi da postane profesor matematike i fizike

Suborno planira da nastavi porodični trend podučavanja tako što će jednog dana postati profesor matematike i fizike.

"Jedva čekam sve prilike koje ću imati, moći ću da upoznam ljude koji su zaista zainteresovani za matematiku i nauku, i ljude koji takođe studiraju matematiku i fiziku i koji žele da saznaju ove misterije iza univerzuma", zaključio je mališan.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading