zmije
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U Facebook grupi "Zavazda Konavle" pokrenuta je žustra rasprava o velikoj zmiji koja živi na krajnjem jugu Hrvatske. Ova zmija, poznata kao četvoroprugi kravosas ili kraosac, dobro se snalazi i na kopnu i u moru.

Članovi grupe su komentarisali ilustraciju medijskog izveštaja o bliskom susretu s ovim divom. Mnogi su prepoznali zmiju kao četvoroprugog kravosasa, vrstu koja nije otrovna. Ona pripada porodici udava i najveća je zmija u Evropi.

Voli boravak blizu kuća jer su joj glodavci omiljena hrana, što su istakli mnogi u komentarima koji mogu da smire one koji se plaše zmija, posebno u susretu s njima u moru.

"Zmije, kao i ostale životinje, trebaju hranu i vodu! Glad i žeđ teraju ih da se približavaju kućama, a more im nije prirodna sredina. Bez obzira na narodno neprijateljstvo, one su ipak bitan deo prirode," napisali su članovi grupe "Zavazda Konavle".

Jedan od članova grupe podelio je svoje iskustvo: "Video sam je jednom kako pliva uz plažu na Mrkanu, s istočne strane." Ovaj očevidac opisao je kravosasa, gmizavca koji zbog svoje veličine zovu i "zmijski car", kao svetlosmeđeg ili sivog sa dva para dugih crnih linija duž tela, po kojima je i dobio ime.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading