Matematičar
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen

U petak, 9. decembra 1988. godine, sidnejska luka bila je pogođena jakom olujom. Sledećeg jutra, Brajan Batson, Pol Paterson i njegov sin Stiven krenuli su na pecanje u predgrađu Menlija, kada su naišli na telo nagog mladića na steni. Dr Johan Duflou, forenzički patolog, utvrdio je da je mladić imao teške povrede lobanje i zaključio da se radi o samoubistvu. Prava istina, usledila je tek nakon 30 godina.

Mladi policajac Troj Hardi, koji je prvi stigao na mesto događaja, pronašao je odeću i studentsku legitimaciju Skota Džonsona iz Kanbere. Policija je brzo zaključila da je Skot izvršio samoubistvo, uprkos tome što nije bilo samoubilačke poruke ili očiglednih znakova borbe. Skotov prijatelj Majkl Noun rekao je policiji da je Skot bio veoma uzbuđen zbog svojih istraživanja i da nije pokazivao znakove depresije.

Skot nije bio sklon depresiji

"Bio je briljantan mladić, sa sjajnom budućnošću pred sobom," izjavio je Noun. "Nema šanse da bi Skot sebi oduzeo život."

Stiv Džonson, Skotov brat, godinama je bio uveren da Skot nije izvršio samoubistvo. Skot je bio talentovan matematičar, studirao je na Kembridžu i radio na svom doktoratu. Bio je blizak sa Stivom, koji ga je podržavao u svemu. Stiv je posumnjao u policijsku istragu i zatražio ponovnu istragu.

"Znali smo da nešto nije u redu. Skot nije bio depresivan. Bio je srećan i motivisan," rekao je Stiv. "Nikada ne bih odustao od potrage za istinom."

Brat angažovao privatne detektive

Godinama kasnije, Stiv je angažovao privatne istražitelje i pravne stručnjake kako bi ponovo otvorili slučaj jer nije verovao u zvaničan izveštaj da je njegov brat izvršio samoubistvo. Njihovi napori su konačno urodili plodom kada su pronađeni novi dokazi koji su upućivali na nasilnu smrt. Policija je ponovo otvorila slučaj i posvetila se pronalaženju odgovornih.

Kroz temeljnu istragu, detektivi su došli do svedoka koji su te kobne noći videli Skota sa jednim čovekom. Taj svedok je prepoznao Skota Vajta, poznatog po svojoj nasilnoj prošlosti. Policija je pratila Vajta i prikupila dodatne dokaze koji su ga povezivali sa Skotovom smrću. U maju 2020. godine, nakon intenzivne istrage, policija je konačno uhapsila Vajta.

Vajt priznao ubistvo nakon 30 godina

Tokom ispitivanja, Vajt je priznao da je odgovoran za Skotovu smrt. Tvrdio je da su se posvađali na vrhu litice, što je rezultiralo Skotovim padom. Vajt je osuđen na devet godina zatvora, ali Stiv nije bio zadovoljan kaznom. Smatrao je da je pravda delimično zadovoljena, ali da su policija i istražni organi pogrešili u početnoj proceni.

"Presuda je delimično zadovoljila pravdu, ali bol i gubitak su nepodnošljivi," izjavio je Stiv. "Nikada neću zaboraviti Skota i uvek ću se boriti za istinu."

Stiv je posvetio decenije svom radu, ali i borbi za pravdu za svog brata. Njegov trud je konačno dao rezultate, ali osećaj gubitka i dalje ostaje. Skotova smrt je ostavila trajne posledice na njegovu porodicu, a Stiv nastavlja da se bori za istinu i pravdu.

"Dugo sam čekao ovaj dan, ali Skotova smrt nikada neće biti potpuno ispravljena," rekao je Stiv. "Nadam se da će naša priča pomoći drugima da pronađu snagu da se bore za pravdu."

Slučaj otvorio Pandorinu kutiju homofobije

Međutim, istražitelji su otkrili da je homofobija igrala ključnu ulogu u slučaju. U to vreme, Sidnej je bio poznat po nasilnim napadima na gej muškarce, a policija često nije ozbiljno istraživala ove zločine. Skot je bio otvoreno gej, a njegova smrt se dogodila u periodu kada su zločini iz mržnje prema LGBTQ+ zajednici bili u porastu.

"Ljudi su bili napadani i ubijani zbog svoje seksualnosti, a policija nije preduzimala odgovarajuće mere," rekao je Stiv. "To je bila mračna epoha za LGBTQ+ zajednicu u Sidneju."

Istraga je otkrila da je Vajt bio deo grupe koja je redovno napadala gej muškarce. Policija je tada preispitala mnoge slične slučajeve koji su prvobitno bili zatvoreni kao samoubistva ili nesreće. Ispostavilo se da je veliki broj tih slučajeva zapravo bio rezultat nasilnih napada.

Stivov slučaj nije usamljen

Jedan od bivših policajaca koji je radio na slučaju, nakon što je napustio službu, priznao je da je bilo pritisaka da se takvi slučajevi brzo zatvore bez detaljne istrage. "Postojala je kultura nebrige i ignorisanja nasilja nad gej osobama," rekao je. "Sada znam da smo pogrešili."

Ovaj slučaj je osvetlio koliko je važno prepoznati i boriti se protiv homofobije i diskriminacije u svim oblicima.

"Krajnje je vreme da se ovakvi zločini ozbiljno shvate i da pravda bude zadovoljena za sve žrtve," rekao je Stiv. "Moj brat nije bio jedini, ali se nadam da će njegova priča doneti promene."

(Telegraf.uk/Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading