napuštena vila
Foto: Printscreen/www.youtube.com/BigBankz

Jedan od snimaka prikazuje momka koji se penje do prozora na spratu jedne zabarikadirane zgrade, gde u unutrašnjosti nailazi na prizor kao iz bajke.

Reč je o staroj, velelepnoj vili koja je delom obrušena, ali su neke odaje ipak odolele vremenu, ostavši "zaleđene" i prekrivene sitnom prašinom i paučinom.

"Urbex" je savremeni fenomen, ali iznenađujuće, njegovi koreni su drevni. Prvi "podvig" urbanog istraživanja datira iz 18. veka, kada je legendarni Filibert Aspart 1793. godine ušao u pariske katakombe.

Nakon što se izgubio u zamršenim podzemnim tunelima, umro je i pronađen tek 11 godina kasnije.

Ova sablasna anegdota naglašava dve teme uvek povezane sa urbanim istraživanjem: opasnost i zakonitost ovog fenomena, navodi Ig Italia.

Jasno je da trend urbanog istraživanja sve više jača, kako u Italiji, tako i u inostranstvu. Ovo je niša fenomen, posebno jer su napuštena mesta često nevidljiva i zaboravljena od većine.

Napuštene fabrike, vile i instituti zatrpani zaboravom postaju arhitektonske realnosti nesumnjivog šarma.

Ponovno otkrivanje ovih mesta postaje urbana speleologija, koja iznosi na videlo zapuštenost, propadanje i vreme koje su sakrili decenijama.

BONUS VIDEO 

 

@alo_portal Suzana Mančić u ZAKUVAVANJU - Ponosna sam što sam se slikala za Playboy #alo #alonovine #alodnevnenovine #fyp #fypシ゚ #viraltiktok #foryoupage ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading