AKO GOVORITE OVE STVARI, ZNAČI DA STE VRHUNSKI LIDERI Psiholog otkriva 12 fraza koje pokazuju da ste EMOCIONALNO INTELIGENTNI
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Da li mislite i govorite na načine koji vas označavaju kao emocionalno inteligentnu osobu?

Posle više od 25 godina istraživanja i pisanja knjiga o emocionalnoj inteligenciji, psiholog Danijel Golman objavio je novu knjigu "Optimalno", u kojoj objašnjava šta znači biti emocionalno inteligentan.

Kako je naveo, u praksi postoje četiri domena emocionalne inteligencije: samosvest, samoupravljanje, socijalna svest i upravljanje odnosima.

"Unutar ovih domena, postoje dvanaest specifičnih sposobnosti, ili kompetencija, koje razlikuju vrhunske izvođače na poslu, kako u timovima tako i kao lideri. To uključuje emocionalnu samosvest, emocionalnu samokontrolu, prilagodljivost, orijentaciju ka postizanju ciljeva, pozitivan pogled na stvari, empatiju, svest o organizaciji, uticaj, upravljanje konfliktima, inspirativno vođstvo, vođenje i mentorstvo, i timski rad," izjavio je psiholog za portal "CNBC".

U nastavku vam navodimo 12 fraza koje emocionalno inteligentne osobe često razmišljaju ili izgovaraju, a svaka od njih odražava snagu u jednoj od 12 kompetencija:

1. "Mogu da se nosim s ovim"

Bez obzira koliko stresan ili uznemirujući može biti vaš život, izvrsnost u samoupravljanju, posebno u emocionalnoj samokontroli, znači da možete sprečiti da poremećajne emocije poput besa ili anksioznosti koje utiču na ono što morate da uradite u datom trenutku. A ako se ipak uznemirite, brzo se oporavljate.

2. "Mogu da napredujem i ti možeš, takođe"

Umesto da pretpostavljate da ste vi, ili neko drugi, dobri u određenoj veštini ili zadatku u datom trenutku, shvatate da svako, uključujući i vas, može da napreduje uz vođstvo i vežbu.

Ovaj pozitivan pogled na stvari omogućava vam da se prilagodite izazovima u životu i da vidite prilike čak i u neuspesima.

3. "Radujem se ovim promenama"

Možete da se snađete u neizvesnosti i prilagodite promenama umesto da budete tvrdoglavi u svojim reakcijama. Voljni ste da naučite nove načine delovanja i postojanja.

4. "Ovo je ono što zaista važi"

Držanje fokusa na vašem velikom cilju, uprkos svakodnevnim distrakcijama, pomaže vam da ga postignete.

5. "Imam ove misli zato što..."

Imati samosvest znači razumeti šta pokreće vaše raspoloženje i kako ono utiče na vaše misli, osećanja i želje za reakciju. Možete prepoznati, na primer, kada vaše misli proizilaze iz osećanja besa, anksioznosti ili tuge.

Samosvest je preduslov za bolju emocionalnu samokontrolu i šire samoupravljanje.

6. "Razumem te - i stalo mi je do tebe"

Postoje tri vrste empatije: razumevanje kako neko razmišlja o onome što se dešava, osećanje njihovih emocija i briga za tu osobu

Ove tri dimenzije empatije zajedno grade bliskost i poverenje u svakom odnosu.

7. "Tako funkcionišu stvari ovde"

Znati ko donosi odluke koje su vam važne pruža ključne uvide u dinamiku vaše organizacije. Ako razumete ko je uključen i kako stvari funkcionišu, često možete imati uticaja.

8. "Šta ako biste probali da uradite na ovaj način?"

Znate kako da ubedite nekoga da vidi stvari iz vaše perspektive. Ne naređujete, već predlažete kako bi osoba mogla nešto bolje uraditi.

9. "To mnogo znači zato što..."

Izvanredni lideri dobijaju najbolje rezultate od drugih govoreći o zajedničkom cilju iz srca, na način koji dopire do srca.

10. "Možemo da rešimo ovo"

Veština u upravljanju konfliktima znači da ga ne ignorišete, možete da saslušate sve perspektive i dođete do rešenja koje je pobedničko za sve.

11. "Mi smo tu jedni za druge"

Osećaj pripadnosti i osećaj psihološke sigurnosti u našem timu znači da možemo dati svoj maksimum i preuzeti rizike kako bismo bili inovativni, bez straha od izopštenja ili ponižavanja.

Bez obzira na ulogu u timu, znate kako da doprinesete i sarađujete, deleći odgovornosti i nagrade.

12. "Ovo bi vam moglo pomoći"

Vođenje ili mentorstvo ključni su za razvoj budućih lidera, jačajući tako vaš tim i organizaciju na duže staze. To postižete pružanjem povratnih informacija, podrške i motivacije ljudima da uče i rastu.

Nastavite da razvijate svoju emocionalnu inteligenciju. Što češće ove fraze dolaze u vaš um, to ste već emocionalno inteligentniji i verovatnije je da će vaša performansa biti bolja.

Svako od nas ima svoje snage i granice u ovih 12 neophodnih kompetencija emocionalne inteligencije. Možda niste prirodni u svakoj od njih, ali razumevanje emocionalne inteligencije, kao širokog skupa veština i sposobnosti, kao i dobijanje uvida u to gde se nalazite u svakoj od njih, pomoći će vam da vidite na čemu možete raditi i gde imate prostora za rast.

(Kurir)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading