PRONAĐENA JOŠ JEDNA RIMSKA GROBNICA Neverovatno otkriće kod SKUPŠTINE! (FOTO)
Foto: Alo/Alo!/Masanori Jošida

Prošle godine sprovedena su zaštitna arheološka istraživanja kod Skupštine zbog izgradnje podzemne garaže. Iako izgleda da je istraživanjima bio kraj, ispostavilo se da se u zemlji krije još jedna rimska grobnica i to sa olovnim sarkofagom.

Izgradnja podzemne garaže kod Skupštine počela je pre nekoliko meseci. I uprkos tome što su sprovedena zaštitina istraživanja, arheolozi nadgledaju radove u slučaju da se još nešto ne pojavi. To se i dogodilo. Arheolozi su tokom stručnog nadzora ugledali i istražili još jednu antičku grobnicu.

Kako ističu u saopštenju na FB, tokom stručnog nadzora arheologa iz Muzeja grada Beograda, a nad radovima izgradnje podzemne garaže na nalazištu Antički Singidunum, pronađena je rimska grobnica.

“U proširenju iskopa je otkriven redak nalaz – rimski grob, grobne i krovne konstrukcije od opeke u kome je bio pohranjen olovni sarkofag sa dečijim skeletnim ostacima”, piše u objavi.

Inače, sahranjivanje u olovnim kovčezima je zabeleženo širom Rimskog carstva, od Britanije, Galije i Nemačke, pa sve do Sirije i Palestine. Sahranjivanje u olovnim sarkofazima sprovodilo se od 2. do 5. i 6. veka. Brojna istraživanja su pokazala da to nije bila uobičajena pogrebna praksa sahranjivanja u Rimskom carstvu, piše portal Sve o arheologiji.

Najveći broj olovnih kovčega potiče iz Male Azije, ali olovo ne potiče iz te oblasti. Ruda olova je se verovatno vadila na Balkanu, u Britaniji ili Galiji.

Ovaj novi primer svakako nije usamljen ni za teritoriju Gornje Mezije. Olovni kovčezi su već pronalaženi u Singidunumu, Naisu, Viminacijumu, kao i u naseljima u blizini rudnika: Kosmaj (Guberevac, Babe, Gomilice), Municipijum DD (Sočanica) i Ulpijana (Lipljan).

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading