petrovdan
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Sutra je Petrovdan, veliki praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu, koji se slavi širom pravoslavne zajednice.

Ovaj praznik seća na mučeničku smrt Svetih apostola Petra i Pavla, događaju koji se zbio u Rimu, 67. ili 69. godine nove ere.

Petar, rođen u Vitsaidi na obalama Galilejskog jezera, bio je jedan od Hristovih dvanaest apostola, poznat po svojoj neustrašivoj veri.

Nakon Hristovog vaznesenja, Petar je propovedao hrišćansku veru širom Palestine, Sirije, Antiohije, Maloazijske oblasti i Rima, gde je proveo vreme boraveći dva puta.

Pavle, koji je pre krštenja bio poznat kao Savle, rođen je u Tarsu i bio je građanin Rima. Obrazovan i oštar, Pavle nije bio među prvih dvanaest apostola, već je postao jedan od sedamdeset drugih apostola.

U mladosti je Pavle bio ozbiljan progonitelj hrišćana, koje je tadašnji jevrejski establišment smatrao za jeretike. Međutim, njegov život je preokrenut kada ga je na putu za Damask zaslepela munja, a glas sa neba ga prekorio zbog progona hrišćana. Nakon krštenja, Pavlu se vratio vid i on je postao jedan od najvažnijih propovednika hrišćanstva u istoriji.

U srpskom narodu postoji običaj paljenja "lila" uoči Petrovdana, koje se prave od mladih grana divlje trešnje ili breze. Ovaj običaj simbolizuje stradanje hrišćana tokom progonstava, kada su bili vezivani za stubove, natapani smolom i spaljivani.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading