"MORALI SMO DECU DA VADIMO IZ VODE" Obratite pažnju na OVO ako letujete u Hrvatskoj
EPA Antonio Bat

Meduze na hrvatskom primorju nisu baš toliko česte, ali da ih ima potvrđuju nedavni slučajevi koje su prijavili turisti. Još u utorak ljudi su počeli da prijavljuju da su na plažama u Kaštel Lukšiću i Kaštel Kambelovcu uočili meduze kao i da su ih opekle.

Kako prenose hrvatski mediji, zvanično je potvrđeno da su kompas meduze prisutne u Jadranskom moru, ali da njihov Institut za okeanografiju i ribarstvo dotad nije dobio niti jednu dojavu o meduzama u Kaštelanski zalivu. Kako dodaju, Srednji Jadran nije problematična zona kada je pojava meduza u pitanju jer je oligotrofno područje, odnosno područje siromašno nutrijentima.

- Što se tiče leta kao sezone, meduze su trenutno u svom bujanju i to nekoliko vrsta koje mogu jako opeći, poput morske mesečine - navode iz Instituta i dodaju da su dojavu o njima dobili gotovo sa svih delova Jadrana.

Ima ih oko Visa, Komiže, Brača, Korčule. Isto tako kompas meduze, koja se uglavnom javlja sporadično, ima na Severnom Jadranu.

Ali, opet su se javili turisti koji upozoravaju da su ponovno uočili meduze, i to u moru oko Splita. Kako kažu izvadili su poveći broj meduza iz mora i da su im opekle decu, prenosi Jutarnji.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading