NOSITE OVE NAMIRNICE NA PLAŽU? Ne činite to ni pod razno, po vrućini postaju pravo leglo bakterija!
Da biste to izbegli, pre rukovanja hranom uvek dobro operite ruke i temeljno operite voće i povrće pre nego što ih stavite u torbu za plažu. Evo koje namirnice i jela je bolje ostaviti kod kuće:
Sendviči sa svežim narescima
Malo je onih koji ne uživaju u toplom sendviču na plaži. Međutim, sendvič sa narescima, koji se zaboravi na dnu ranca i satima „dinsta“, može postati opasan. Da biste izbegli rizik, radije ostavite sendviče sa svežim narescima u frižideru.
Ostaci iz frižidera
„Zašto baciti svu ovu hranu, pa to možemo pojesti sutra na plaži,“ možda mislite dok gledate ostatke večere. Međutim, ostaci tople večere treba ponovo zagrejati, a ne držati ih u aluminijumskoj foliji na plaži. Rizik od razvoja bakterija raste što su ostaci duže u frižideru.
Burek „od jutros“
Burek je ukusan za doručak, ali pazite ako ga stavite u torbu za plažu, naročito ako je punjen mesom ili sirom. Burek može postati „rekreativni centar“ za bakterije. Najbolje ga je pojesti odmah nakon kupovine.
Voće i povrće naseckano na kriške
Voće i povrće naseckano na kriške brzo gubi svežinu i može postati neprivlačno. Bolje je poneti voće i povrće sa korom koja ga štiti od toplote.
Torte i poslastice
Sastojci poput jaja i maslaca čine torte i poslastice podložnima razvoju bakterija. Osim toga, voće i mlečni proizvodi čine poslastice vlažnima, što uz toplotu kreira idealno okruženje za bakterije.
Salate
Zelena salata ne podnosi dobro vrućinu, a ni salate s tunom ili piletinom nisu najbolji izbor za plažu. Ako želite preliv, bolje je uzeti gotov, u paketiću, i preliti ga preko salate neposredno pre konzumiranja. Preliv ne bi smeo da ostane na sobnoj ili višoj temperaturi duže od 2 sata.
BONUS VIDEO
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)