isus hrist
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Grob Isusa Hrista, smešten u crkvi Svetog groba u Jerusalimu, vekovima je bio zaštićen metalnom konstrukcijom koja drži mramorne blokove pod pritiskom, sprečavajući njihovo raspadanje zbog vremenskih uticaja i hodočasnika.

Pre šest godina, grob je prvi put nakon više od dva veka bio otvoren za naučnike, otkrivajući nove detalje o ovom svetom mestu.

Hrišćanske zajednice u Svetoj Zemlji započele su obnovu teško oštećenog Isusovog groba nekoliko meseci pre otvaranja. Veruje se da je telo Isusa Hrista položeno 33. godine ispod stene u ovoj svetinji.

Mramorna ploča koja prekriva grob bila je uklonjena na tri dana zbog obnove i arheološke analize, što je bio prvi put od najmanje 1810. godine, kada su poslednji put izvođeni radovi nakon požara u bazilici. "Možda je to bilo i ranije", izjavio je otac Samuel Aghoyan iz Armenske crkve.

Grčki stručnjaci bili su zaduženi za obnovu, a ceo proces su dokumentovali iz National Geographica za potrebe snimanja dokumentarnog filma. Isusova slika može se videti u uskom delu prostora ispod uklonjene ploče, a pronađeni su brojni materijali koji su poslati na dalju detaljnu analizu.

"Otvaranje groba omogućilo je stručnjacima jedinstvenu priliku da ispituju originalnu podlogu najsvetijeg mesta hrišćanstva", istakli su tada arheolozi u medijima, a snimci su objavljeni na National Geographicu 2016. godine.

Radove su finansirale tri glavne hrišćanske denominacije koje upravljaju bazilikom Svetog groba: katolici, pravoslavci i armenski hrišćani. "Moram priznati da su mi klecala kolena kada je ploča pomerena", istakao je tada Fred Hibert, stalni arheolog National Geographica.

Ovo istorijsko otvaranje i obnova groba Isusa Hrista ne samo da su doprineli očuvanju svetog mesta, već su i pružili vredne arheološke podatke koji će dodatno obogatiti naše razumevanje istorije i značaja ovog svetog mesta, piše Klik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading