baka
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Mnogima je aroma sveže skuvane kafe simbol udobnosti i energije. Međutim, upotreba korišćenog taloga kafe pruža mnogo više od jednostavnog uživanja u šoljici. Držanje taloga kafe na prozoru može biti izuzetno koristan trik za razne svakodnevne zadatke. Talog kafe ne samo da pomaže u neutralizaciji neprijatnih mirisa, već takođe služi kao efikasan prirodni repelent protiv komaraca.

Kao prirodni osveživač vazduha, talog kafe apsorbuje i neutralizuje neprijatne mirise u garažama, koje često postaju neprijatne zbog izduvnih gasova, mirisa boje i automobila. Njegova porozna struktura deluje kao sunđer, zadržavajući i uklanjajući neželjene mirise. Azot prisutan u kofeinu pomaže u apsorpciji neprijatnih mirisa. Preporučuje se postavljanje otvorenih posuda sa talogom kafe po garaži ili korišćenje kesica sa socem kako bi se bolje rasporedio miris. Ovo rešenje je takođe korisno za sve prostorije u domu.

Talog kafe takođe deluje kao prirodni repelent protiv komaraca. Kombinacija kofeina, kiselina i drugih jedinjenja stvara miris koji komarci smatraju neprijatnim, smanjujući njihovu verovatnoću da se okupljaju u područjima gde se nalazi talog kafe. Takođe pomaže u odbijanju puževa, osa, buva i mrava kako u kući tako i u dvorištu.

Da biste maksimalno iskoristili talog kafe, važno je koristiti svež, suv talog koji je nedavno pripremljen. Ustajali ili vlažni talog gubi svoju sposobnost apsorpcije mirisa i odbijanja štetočina, a može čak i podstaći rast buđi. Preporučuje se da talog bude sveže skuvan i osušen, ili čak da se spali kako bi se sprečilo privlačenje komaraca. Tostiranje taloga nakon kuvanja može pojačati miris. Postavljanje činija sa talogom kafe oko ulaza i terasa može efikasno sprečiti insekte da uđu u te oblasti, dok se talog može posuti i na gredice i biljke u vrtu, s tim da se dodaje ponovo nakon kiše.

Talog kafe možete upotrebiti i za pravljenje spreja tako što ćete ga prokuvati u vodi, ostaviti da se ohladi, a zatim procediti tečnost u bočicu sa raspršivačem. Ovaj sprej može biti koristan za privremenu zaštitu kože ili odeće.

Ukratko, talog kafe je neverovatno koristan u domaćinstvu ne samo kao neutralizator mirisa već i kao prirodni repelent protiv komaraca i drugih štetočina. Isprobajte ovaj jednostavan i efikasan trik i uživajte u svežem vazduhu i manjem broju insekata u vašem domu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading