EVROPSKI TURIZAM DOŽIVEO BUM Evo koje zemlje su zabeležile najveći skok, iznenadićete se gde je tu Srbija
Rina

Evropski turizam cveta, sa više posetilaca i 37 odsto više potrošnje nego pre pandemije.

Međunarodni turisti će ove godine u Evropi potrošiti rekordnih 800 milijardi evra, prema izveštaju Evropske komisije za putovanja koji je objavio Blumberg. To predstavlja impresivno povećanje od 37 odsto u odnosu na nivoe pre pandemije od 583 milijarde evra, prema podacima Ujedinjenih nacija o turizmu koje navodi publikacija.

"Za sada vidimo da destinacije južne Evrope i Mediterana ostaju izuzetno popularne među putnicima u Evropi", rekao je izvršni direktor Evropske komisije za putovanja.

Turisti cene toplije vreme u ovim područjima. Grčka i dalje ostaje vrlo poželjna destinacija, dok su regioni poput Hrvatske i Malte zabeležili povećanje stranih turista za 7,6 odsto i 37 odsto, redom, u poređenju sa 2019. godinom.

Albanija je doživela izuzetan skok u broju turista, sa rastom od 86 odsto u odnosu na 2019. godinu. Prema izveštaju, 72 odsto ukupne turističke potrošnje ostvareno je u zapadnoj Evropi, a većina ovih turista su Amerikanci.

 

Drugi planiraju svoja putovanja zahvaljujući povoljnom kursu. Međunarodni dolasci turista porasli su za 22 odsto u Turskoj i 29 odsto u Bugarskoj u poređenju sa 2019. godinom, dok su u Srbiji ovi dolasci skočili za 40 odsto u odnosu na period pre pandemije.

Iako je gotovo 800 milijardi dolara dodatih evropskoj ekonomiji svakako veoma pozitivno, neke zemlje nisu toliko oduševljene hiper-turizmom u svojim regionima. Neke destinacije su uvele restriktivne mere poput zabrana novih hotela i naknada za jednodnevne izlete, a lokalno stanovništvo je počelo da protestuje protiv prekomernog turizma.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading