porodica
Foto: Printscreen/www.youtube.com/Crime Zone

Ovi otmičari su je stavili u kovčeg sa petodnevnim zalihama struje, vazduha i vode, a svetlo u kutiji se ugasilo nekoliko sati nakon što su je zakopali.

Uprkos tome, Barbara je preživela tri i po dana pod zemljom.

Otmica se desila nedelju dana pre Božića, njenog omiljenog praznika. Robert Mekl je bio bogat i uticajan, poznavao je i predsednika Ričarda Niksona.

Barbara je živela luksuznim životom, ali se oblačila skromno i dostojanstveno.

Studirala je na Univerzitetu Emori u Atlanti i bila zaražena hongkonškim gripom, zbog čega je njena majka došla iz Floride da je neguje. Smestile su se u motel Rodevai Inn blizu kampusa.

porodica

www.youtube.com/Crime Zone

 

Jedne noći, muškarac sa policijskom kapom i žena sa crnom maskom pokucali su na vrata motelske sobe, lažno tvrdeći da je Barbarina prijateljica imala nesreću.

Kada je Džejn otvorila vrata, par je provalio u sobu, muškarac je uperio pištolj u njih, a zatim su Barbaru oteli.

Džejn je rano ujutru pozvala policiju. Robert Mekl je obavešten i odmah je uključio FBI. Ispitivanje Barbarinog prijatelja navelo je policiju da veruje da je oteta zbog otkupnine.

Ujutro su otmičari poslali zahtev za otkup od 500.000 dolara, uz uputstva za objavljivanje oglasa u novinama Majami Herald.

Oglas se pojavio 18. decembra, a otmičari su Meklu dali uputstva za predaju novca. Policija je pokušala da ih uhvati, ali su otmičari pobegli, ostavljajući automobil sa tragovima koji su ih kasnije odali.

FBI je identifikovao otmičare kao Gerija Krista i Rut Ajzeman-Šjer, i oboje su bili na FBI-ovoj listi najtraženijih.

Krist je već imao dugu kriminalnu istoriju i pobegao je iz zatvora. Svoj plan otmice pažljivo je isplanirao, koristeći biblioteku da pronađe odgovarajuću žrtvu. Barbara je odabrana jer je bila bogata i poznata.

 

 

Krist i njegova partnerka napravili su kutiju za Barbaru sa ventilacijom, vodom i hranom. Zakopali su je 17. decembra.

Nakon neuspeha prvog pokušaja predaje novca, Mekl je uspeo u drugom pokušaju. FBI je dobio anonimni poziv sa informacijom o lokaciji Barbare, i ona je spašena nakon 83 sata pod zemljom.

Krist je uhvaćen nakon što je pokušao da kupi čamac novčanicama iz otkupnine. Osuđen je na doživotni zatvor, ali je pušten na uslovnu slobodu nakon 10 godina.

Kasnije je ponovo uhapšen zbog krijumčarenja droge i imigranata. Rut Ajzeman-Šjer je osuđena na sedam godina zatvora, ali je puštena nakon četiri godine.

Barbara je preživela otmicu zahvaljujući svojoj smirenosti i pozitivnom razmišljanju. Kasnije je napisala knjigu "83 sata do zore" o svom iskustvu.

Udala se za Stjuarta Vudvorda 1971. godine, s kojim je imala dvoje dece. Par je bio u braku 42 godine do Stjuartove smrti 2013.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading