čovek pati od amnezije
Foto: Printscreen/www.youtube.com/FindingBenjaman

Ovaj događaj označio je početak jedne od najvećih misterija zabeleženih u novijoj istoriji SAD. Taj čovek, koji će kasnije biti poznat kao Bendžamin Kajl, nije znao kako se zove, odakle je, niti šta mu se dogodilo.

Kajl, ime koje je izabrao kasnije na osnovu inicijala restorana pored kojeg je pronađen, patio je od disocijativne amnezije, retkog oblika amnezije koja je izbrisala njegovu ličnu istoriju.

Nije mogao da se seti svoje porodice niti bilo kog aspekta iz svog života.

Nadležne službe, uključujući FBI, pokrenule su široku akciju s ciljem da pronađu bilo koji detalj koji bi pomogao u rešavanju misterije.

Kajl je postao svojevrsna zvezda u Americi, često gostujući u TV emisijama, uključujući one kod čuvenog Larija Kinga. Ipak, uprkos njegovoj medijskoj eksponiranosti, enigma nije bila rešena, i niko nije prepoznao Kajla.

Imao je nejasne slike Denvera i Indijanapolisa, detalje o pojedinim restoranima, putevima i znamenitostima, ali ništa konkretno.

Bez identiteta i broja socijalnog osiguranja, nije mogao da dobije posao niti da pristupi državnim službama za pomoć, oslanjajući se na skloništa za beskućnike i rad na crno.

Njegov slučaj je zainteresovao forenzičara Kolina Ficpatrika, koji je 2011. godine, pomoću DNK uzorka, utvrdio da je Kajl u srodstvu sa porodicom Pauel na američkom jugu. Međutim, tačna veza je ostala nejasna. 

Četiri godine kasnije, genealog CeCe Mur je preuzeo slučaj i počeo da ga rešava. Koristeći DNK uzorak "misterioznog čoveka", pronašao je sličnosti u bazi podataka i sastavio porodično stablo. Otkrio je da je Bendžamin u stvari Vilijam Berdžes Pauel, rođen 29. avgusta 1948. godine u Lafajetu, Indijana.

Vilijam se otuđio od svoje porodice krajem 1970-ih ili početkom 1980-ih, a porodica ga je smatrala mrtvim. Nakon što je otkriven njegov pravi identitet, Pauel se ponovo povezao sa preživelim članovima porodice.

“Mnogi ljudi su predali svoje DNK uzorke kako bi ih uporedili sa mojim. Postupkom eliminacije utvrdili su moguću krvnu lozu i tako došli do rođaka”, objasnio je kasnije. Nakon 11 godina, Pauel je dobio broj socijalnog osiguranja.

“Želim da se zahvalim prijateljima koji su me podržavali tokom godina, uz veliko hvala svima koji su pomogli u ovom haosu”, rekao je.

Ovim je zatvoreno dugo i uznemirujuće poglavlje, a Pauelu je omogućeno da izgradi svoj život s novim osećajem pripadnosti. 

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading