žena
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Pre nego što posegnete za lekovima, možete probati nekoliko prirodnih metoda za olakšanje bola. Hladan tuš ili rashlađivanje zglobova i vrata može pomoći da se osvežite i smanjite bol.

Takođe, kratka šetnja na svežem vazduhu može biti korisna.

Važno je da pijete dovoljno tečnosti kako biste izbegli dehidraciju, što može biti uzrok glavobolje. Držite flašu s vodom pri ruci i pijte nekoliko gutljaja svaka 20-30 minuta.

Osim toga, jedenje hladne lubenice ili dinje može pomoći u hidrataciji.

Biljni čajevi i umerena količina kafe takođe mogu pomoći da se osvežite, ali imajte na umu da prekomerni unos kofeina može uzrokovati dehidraciju.

Izbegavajte gazirane napitke i alkohol, jer mogu povećati gubitak elektrolita, kao što je kalijum. Bolje je piti običnu vodu i sveže ceđene sokove, a ne one iz prodavnice zbog dodatog šećera.

žena

Foto: Shutterstock

 

Takođe, ne preskačite obroke, jer pad šećera u krvi može uzrokovati glavobolju.

Ako se odlučite za dijetu, izbegavajte one koje uklanjaju ugljene hidrate jer to može smanjiti nivo glikogena, što je važno za mozak. Preporučuje se konzumiranje zdravih ugljenih hidrata poput integralnih žitarica, voća i povrća.

Glavobolja može biti znak nedostatka važnih minerala kao što su kalijum, magnezijum i kalcijum. Ovi minerali se nalaze u voću i povrću.

Na primer, pečeni krompir sa ljuskom i banana su bogati kalijumom, dok su orašasti plodovi dobri za unos magnezijuma i kalcijuma.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading