Donald Tramp
Foto: EPA/DAVID MAXWELL

Donald Tramp je stao u odbranu 'hrabre' žene iz Tajne službe koja ga je 'štitila' tokom pokušaja atentata, nakon što je bila napadnuta od strane online trolova.

Bivši predsednik je pohvalio agenticu i rekao da je 'htela da preuzme metak' dok je bila pod vatrom, nakon što su kritičari sugerisali da žene nisu kvalifikovane za takve pozicije.

Tramp je uspeo da preživi pokušaj ubistva tokom skupa u Batleru, Pensilvanija, i brzo je sklonjen sa scene od strane agenata Tajne službe, uključujući ženu koja je kritikovana zbog toga što 'nije bila dovoljno visoka' da zaštiti bivšeg predsednika.

Mnogo komentatora je istaklo greške koje su prethodile incidentu i izrazilo zabrinutost zbog fizičkih sposobnosti i profesionalnosti žena u takvim situacijama.

„Nijedna nije bila spora, žena koja je bila s moje desne strane, predivna osoba,“ rekao je Tramp okupljenima na skupu u St. Kloudu, Minesota, u subotu.

„Štitila me je svim što je mogla i kritikovali su je lažne vesti zato što nije bila dovoljno visoka. Bila je tako hrabra, štitila me je svim što je mogla, htela je da preuzme metak.“

Republikanski kandidat je odlučio da odgovori na kritike komentatora, zakonodavaca i donatora.

„Ne bi trebalo da bude žena u Tajnoj službi,“ napisao je voditelj Daily Wire-a, Met Voš, na X.

„Ovo treba da budu najbolje, a nijedna od najboljih na ovom poslu nisu žene.“

„Imati malu osobu kao zaštitu za velikog muškarca je kao premali Speedo na plaži – ne pokriva temu,“ rekao je vlasnik X-a, Elon Musk. „Može biti muškarac ili žena, da bude jasno, samo treba da bude dovoljno velika da obavi posao.“

Kritike su se dodatno pojačale nakon što su izmenjeni video-snimci, koji su sakupili milione pregleda na mreži, prikazali jednu ženu iz Tajne službe koja se borila da vrati pištolj u futrolu. Ovi snimci su samo pojačali komentare.

Napravljeni su i seksistički komentari o bivšoj direktorki Tajne službe, Kimberly Čitl, s mnogima koji su sugerisali da je zaposlena samo da bi se ispunili ciljevi u vezi sa raznolikošću, jednakosti i inkluziji.

Čitl je podnela ostavku nakon velikih bezbednosnih propusta koji su omogućili napadaču Tomasu Metjuhu Kruksu da otvoreno puca na skupu 13. jula, uprkos tome što je bio identifikovan kao sumnjiva osoba nekoliko sati pre toga, piše dailymail.co.uk.

Ona je bila suočena sa ljutitim senatorima na GOP Nacionalnoj konvenciji, koji su zahtevali odgovore.

„DEI rezultira u D-I-E,“ rekao je poslanik Kori Mills za Fox News. „Moramo razumeti da je ovo pitanje meritokratije. Nije u pitanju kvota.“

Tajna služba ima oko 25 procenata žena, zapošljavajući oko 2.000 žena.

Bivša agentkinja Melani Burkholder rekla je za NewsNation da su svi kandidati podložni istim rigoroznim testiranjima.

Portparol Tajne službe, Entoni Guglielmi, takođe je odgovorio na seksističku analizu.

„To je uvreda za žene naše agencije da se sugeriše da su nekompetentne na osnovu pola. Takve neutemeljene tvrdnje podrivaju profesionalizam, posvećenost i stručnost našeg osoblja,“ saopštio je portparol Tajne službe za CNN.

„Naša posvećenost raznolikosti, jednakosti i inkluziji osigurava da privlačimo najbolje talente, gradeći čvrst i efikasan tim koji odražava društvo kojem služimo.

„Stojimo zajedno protiv bilo kakvog pokušaja da se potkopa ugled našeg osoblja i njihovog neprocenjivog doprinosa našoj misiji i zapanjeni smo uvredljivim i odvratnim komentarima na račun bilo kog člana našeg tima.“

Međutim, agencija je našla sebe pod intenzivnim nadzorom nakon pucnjave i niza grešaka koje su omogućile Kruksu da neometano uđe na krov sa kojeg je pucao na Trampa.

Dok je bivši predsednik uspeo da pobegne, vatrogasac Kori Komperatore, 50, je poginuo pokušavajući da zaštiti svoju porodicu od metaka.

Kasnije je otkriveno da je Kruks primećen kako se skriva nekoliko sati pre skupa, a zabrinuti prisutni su prijavili njegovu prisutnost organima reda.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading